2011. július 28-29 között átfogó közúti ellenőrzést tart a magyar rendőrség, az ország közútjain közlekedő buszok ellenőrzésére. Az akció része a TISPOL (Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata) Európában átfogóan tartott ellenőrzésének.

A programnak különös aktualitást ad, hogy a nyári időszakban az autóbuszok nagyobb részarányban közlekednek a közutakon – köszönhetően a nyári turizmusnak, a charter- és kirándulójáratoknak. Az ellenőrzések mind a magyar, mind a külföldi hatósági jelzéssel közlekedő autóbuszokra kiterjednek. A menetrend szerint közlekedő járműveket csak indokolt esetben és a lehető legrövidebb ideig lehet ellenőrzés alá vonni.

A rendőrség az ellenőrzések során együttműködik a Nemzeti Közlekedési Hatóság munkatársaival.  Az ellenőrzések során a szakemberek vizsgálják a szükséges személyi és menetokmányok meglétét, a járművezető vezetési alkalmasságát, a jármű műszaki állapotát, a vezetési és pihenőidőre vonatkozó szabályok és szociális előírások megtartását stb.

Az autóbuszok közlekedésének jelentős kockázata van, mely alapvetően két tényezőben rejlik. Az első, hogy a nagy tömeget képviselő autóbuszokkal való ütközés vagy az általa történő elütés során a sérülési, illetve halálozási kockázat nagyobb. A második tényező, hogy az autóbuszok személyszállítási célt szolgálnak, ezért ütközéskor, árokba boruláskor, ill. egyéb baleset esetén a sérülések tömegesen fordulhatnak elő.

Az autóbuszok vezetői ugyanakkor ritkábban okoznak közlekedési balesetet más járművezetőkhöz képest. Az elmúlt évben, azaz 2010-ben kereken 200 esetben okozott autóbusz vezető olyan közúti balesetet, mely személyi sérülésessel járt, s ez az összes 16 308 baleset 1,2 %-a.