Hazánkba is jutott a Scania januárban bemutatott különlegességéből. A Svempas svéd tuningcéggel közösen készülő Scania V8 Black Amberből mindössze 100 darab készül, egy kerül Magyarországra.


“Amint megpillantottam egy magazin címlapján a Scania V8 Black Ambert, azonnal elhatároztam, hogy nekem kell egy ilyen autó. Egyszerűen elvarázsolt. Mindig is pontosan ilyen kép élt bennem álmaim kamionjáról, és most végre valóra vált ez az álom” – mondta Bendes Attila, a Black Amber büszke tulajdonosa. “Több mint 22 éve foglalkozom fuvarozással, és több mint kétmillió kilométert vezettem le jellemzően öreg, laprugós, kényelmetlen teherautókban. Ezért régóta vágytam már egy igazán kényelmes munkaeszközre” – folytatja a máriakálnoki egyéni vállalkozó.

Az ékszerek készítésére is használt, igen ritka fekete borostyán (angolul black amber) ihlette a Scania V8-as modellcsaládjának legújabb limitált kiadású sorozatát, amelyet a Svempas svéd kamiontuningoló céggel közösen alkotott meg a Scania. A Black Amber metálbarna fényezését krómozott kiegészítők és jelvények, briliáns fekete elemek, illetve minden szögből látható, kevlármintás grafika teszi hangsúlyosabbá. Külön figyelmet érdemel a vontatókon nem épp szokványos krómozott kipufogóvég. Éjszaka a karosszérián többfelé elhelyezett LED-es világítás segíti az azonosítást.

Belül sem egy munkásgép benyomását kelti a Black Amber, miután kiváló minőségű anyagok és egyedi díszítés teszi különlegessé. A vezetőt és utasát fekete bőrülések fogadják, szénfekete középső résszel és narancssárga V8 emblémával, de bőrborítást kap a kormány és egyediek a szőnyegek is.
A pihenést 22 colos LCD tévé, 350 wattos zenei csúcsteljesítmény segíti, a manőverezésnél jön jól viszont a közeli és távoli tartományú lencserendszerrel szerelt hátsó kamera.

Az 500 lóerős vontató ezeken túlmenően is hordoz egyediséget: a szélvédő fölé, a Black Amber felirat helyére gyárilag Bendes Attila neve került, ám az eredetivel tökéletesen azonos stílusú kivitelezéssel.