Jövő hétfőn kötik meg az előszerződést Németországban arra a tíz darab hidrogén-hibrid hajtású autóbuszra, amely a tervek szerint már akár 2009 közepétől Frankfurt utcáit róhatja – tudta meg az mfor.hu a magyarországi összeszerelést és a járművek értékesítését végző Quantum Energy Kft. ügyvezetőjétől. Dávid Csaba azt is elmondta, hogy Németországban további hetvenöt autóbuszra van érdeklődés – Kölnből és Berlinből.

Emellett Spanyolországban is ígéretes tárgyalásokat folytat a cég: a vállalat vezetője szerint többek között Madrid, Barcelona és Valencia jelezte, hogy kíváncsiak lennének az amerikai technológia felhasználásával gyártott buszra.

A tartályok a tetőre kerülnek

A tartályok a tetőre kerülnek

A tartályok a tetőre kerülnek


A Quantum Energy Magyarországon is tervezi a hidrogénbuszok elterjesztését, azonban ez a cégvezető szerint nem megy állami támogatás nélkül. Tavaly év végén ezért szándéknyilatkozatot írtak alá az akkor még területfejlesztési miniszterként tevékenykedő Bajnai Gordonnal. Dávid Csaba szerint azóta kiírtak ugyan egy pályázatot a témában – ezen a cég el is indult -, viszont a májusi eredményhirdetés elmaradt, mert még a projekteket elbíráló testület sem állt fel.

A járműveket két helyen rakják majd össze: Miskolcon, a Borsod Volán üzemeiben, illetve Budapesten, a mátyásföldi Ikarus-buszgyárban.

Mint korábban a vezess.hu megtudta, a járműben Ford V10-es motor dolgozik, ez égeti el a hidrogéngázt, majd az ahhoz kapcsolódó generátor működteti az elektromotort, amely mozgatja magyar tervezésű és gyártású buszt. A járműből csak vízgőz távozik. Ám nemcsak a busz környezetkímélő a cégnél, hiszen a hidrogént szélerőművekből nyert villamos árammal állítják elő.

Forrás: Menedzsment Fórum