Se ki, se be

Se ki, se be

Jogellenesen szed úthasználati díjat a főváros a teherfuvarozóktól, ezért a Közép-magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal (KRKH) 60 napot adott a Fővárosi Közgyűlésnek, hogy hatályon kívül helyezze behajtási rendeletének vonatkozó részét – értesült a Népszabadság.

A főváros az év elején módosította a behajtási rendeletet és új, esetenként tízszeresére emelt díjakat határozott meg. Az előírás ellen tiltakozva fuvarozó és más érdekvédelmi szervezetek a közigazgatási hivatalhoz fordultak.

A KRKH döntését az Alkotmánybíróság 1997-es döntésével indokolta, amely kimondta, hogy csak az autópályák esetében lehet úthasználati díjat kivetni, s azt is csak szakminiszteri rendelet alapján. Erre tehát az önkormányzatoknak nincs lehetőségük. A főváros a tarifát ugyan behajtási díjként nevesíti, de tartalmilag úthasználati díjról van szó.

Az önkormányzat korlátozhatja a járműforgalmat behajtási tilalommal, de díjat nem szedhet az úthasználatért, illetve a behajtásért. A Fővárosi Közgyűlés várhatóan május végén foglalkozik a kérdéssel.

Forrás: Népszabadság