Engedményt ad a főváros a fuvarozóknak jelentette be Demszky Gábor főpolgármester azután, hogy tegnap a volt Felvonulási téren ma pedig a Hungária körúton tiltakoztak a megemelt behajtási díj ellen.

A 7,5 tonna alatti kistehergépjárművek 10, az ennél nagyobbak – mivel ezek hétvégén nem közlekedhetnek – 20 százalék kedvezményt kapnak az éves behajtási díjból. Emellett néhány helyszín, például a csepeli szabadkikötő célforgalomban mégis megközelíthető lesz korlátozás nélkül.

Több övezet esetében bevezetik a kombinált engedélyeket, amelyekhez az eddigi nyolc helyett négy nap alatt, sőt, májustól már online is hozzájuthatnak a fuvarozók. Viszont továbbra sem adnak ki biankó engedélyeket, tehát csak rendszám alapján állítanak ki dokumentumokat, azaz a több járművet üzemeltető cégeknek nem elég egyet megvenni.

Demszky Gábor nevetségesnek tartotta azt az érvelést, hogy a kisteherautóknál napi 250 forint kiadást jelentő emelés miatt árat kell emelniük az élelmiszerboltoknak. Évente mintegy 2 milliárd forintos bevételre számít a behajtási díjakból a főváros, amikből P+R-parkolók építését tervezik.

Budapest a levegőtisztaságának érdekében további radikális intézkedéseket tervez. Tervben van egy matricarendszer bevezetése, valamint az, hogy a belváros leendő zöld zónájába csak a legkisebb károsanyag-kibocsátású gépjárművek hajthassanak be – mondta el Demszky Gábor.

Forrás: MTI / InfoRádió