Több civilszervezet kérésére levelet írt Lenkovics Barnabás ombudsman Kóka János gazdasági miniszternek. Azt szeretné elérni, hogy a kamionosok minden út használatáért fizessenek – számolt be az RTL Klub Híradója.

 

Április elseje óta nemcsak a sztrádákon, hanem több főútvonal forgalmasabb szakaszán is fizetni kell az utak használatáért. A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium akkor úgy nyilatkozott, hogy nem újabb bevételre akarnak ezáltal szert tenni, hanem forgalomszervezési okokból döntöttek így. Úgy vélték, a kamionok így az autópályákon hajtanak majd, hiszen ha fizetni kell, akkor a legjobb, leggyorsabb utat választják majd.

 

Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke szerint azonban ez nem jött össze, mert a kamionosok inkább a nem fizetős utakra mennek át. Ahol óriási környezeti, egészségi és útkárokat okoznak, az önkormányzatokat hatalmas költségekbe verik. Tehát az a megoldás, ha minden úton fizetniük kell – véli.

 

Rittel Gábor, a Magánvállalkozók Nemzetközi Fuvarozó Ipartestületének elnöke elmondta: szerintünk igazságtalan, hogy olyan útért is fizetni kell, amelynek színvonala messze elmarad az elvárhatótól.

.