Röviden – BMW E46 320Ci
Mi ez? A népszerű 3-as BMW negyedik generációjának egyik hathengeres példánya csinos kupékarosszériával, gondozandó állapotban, nagy ígéretekkel.
Mit tud? Közel 20 évesen is nagyon csinos, minőségi, jó kiállású sportkupé kényelmes utastérrel és vezethetőséggel, élményszámba menő sorhatos hanggal és erővel.
Mibe kerül? E46-os kupét már méltatlanul alacsony áron is beszerezhetünk, de ha nem akarunk nagyon rosszat magunknak, nézzünk inkább a lista másik végéről, ahol a 2,5-3 millió sem ritka, a kisebb sorhatosok 2 millió forintért már elég őszinték és jó állapotúak.
Mi van helyette? Hasonló korosztályból Mercedes C-osztály, Audi A4, Volvo S60, vagy Lexus IS200, Toyota Altezza, ha bevállaljuk a jobbkormányt.

Kétes megítélés, rosszalló tekintetek, meg nem értés és lenézés követi az E46-okat az úton, hozzátenném, mind alaptalanul. Ezekről sajnos a sztereotípiát éltető tulajdonosok, sofőrök tehetnek, miattuk mára erősen meg is kopott a kínálat, de pont miattuk vannak az árak is a földön. Így aki képes értékelni az E46 műszaki tartalmát, vezethetőségét, észrevenni, hogy több mint 20 évesen is mennyire képes tartani magát egy ilyen autó, ha nem faragják szét, az nagyon jól tud most járni.

Már kellőképpen modern és talán már túlzottan kényelmes autó is ahhoz képest, mennyire nyers és egyszerű volt az E36. Az benne a legszebb, hogy mai mércével sem mondható puritánnak vagy egyszerűnek, kevésnek vagy kényelmetlennek, egyszerűen minden szempontból képes kielégíteni a vágyakat. Mert ott a kombi, ha praktikus kell, ott a szedán, ha elegáns, ott a kompakt, ha nem érdekel, hogyan néz ki, és ott a kupé, ha igen.

Csak vidd a pénzem! – BMW 320Ci 1

Hosszú ideig, 1998-2007-ig készült az E46, formára talán a legszebb BMW

Veszélyes szakma ez. Pláne, amikor valamelyik kedvenc típushoz kerülünk közel, és még választhatunk is, hogy melyiket visszük el egy körre. Az Erhard Car telephelyére besétálva legalább 25-30 E46 állt körbe, én meg ott álltam a közepén, mindegyik engem nézett. Nem vagyok oda a fekete autókért, képes elvenni a formaterv lényegét ez a fényezés, de a gyári M Tech II csomagos, Style 68 felniken álló kupé valahogy megszólított. 10 perccel később úgy mostam, mintha az enyém volna, de ne ugorjunk ennyire előre.

Mindenben nyerő összeállítás

Alapos kultúrája van itthon a 3-as BMW-knek, amennyire kezd kikopni az E36, annyira kezd tágulni az E46-közösség, akik alkatrészeket vadásznak az apróhirdetési oldalakon. Aki felújít, vagy csak modernizálni akarja az autóját, kajtat az eredetileg drága alkatrészek után, melyekből a legkeresettebb a külső M-es csomag. Ma már külön ki kell emelni, ha egy 3-as gyári M-es, ez pedig itt az, nem egy összeválogatott E46.

Csak vidd a pénzem! – BMW 320Ci 2

E46 csak króm vesékkel volt, ezek még inkább ékszerek, mint tolakodó ordító száj

Csak vidd a pénzem! – BMW 320Ci 3

Rozsdállhat az ajtók alja és a sárvédőívek, alul is van egy-két kritikus pont, ezen az autón minden rendben van

Szépen állnak a lökhárítói, megvannak a díszlécek, a küszöbtoldatok, itt-ott karcos, de alapvetően szép a fényezése, rozsdával pedig egyáltalán nem találkoztunk rajta, ami kisebb csodával ér fel. Az E46-nál ez egy jellemző probléma az első és hátsó sárvédőíveknél, a padlólemez több pontján és a hátsó futómű bekötési pontjainál.

Pár lépésről már látszik, hogy tipikus foglalkozós autó, mert semmi komoly nem ordít róla, de ráférne egy teljes polírozás, a két első lámpabúra polírozása vagy cseréje és a szélvédő cseréje is, mert az sajnos el van repedve. Helyére kell rakni a bal hátsó tolatóradart, a lökhárító körülötte viszont nincs törve, így csak kicsi lehetett a koccanás. Pár óra alatt gyönyörű autót lehetne varázsolni belőle, de már ebben az állapotában is rendben van.

A belsőre ráfér a pucolás

Kétoldalú a világos beltér egy autóban. Brutálisan nehéz tisztán és kulturáltan tartani, ha viszont vesszük a fáradtságot havonta alaposan kitakarítani, egy ilyen világos belsős E46 hangulata mindenért kárpótolni tud. Annyira unalmas és megúszós a népszerű fekete beltér, ebben legalább van fantázia. Sajnos látszik, hogy korábban kevésbé vigyáztak rá, de pont ez az az állapot, amit egy alapos takarítással, esetleg bőrfestéssel olyanra lehet formálni, hogy megszólal.

Csak vidd a pénzem! – BMW 320Ci 4

A világos belső nagyon passzol hozzá, szépen kihozza a dizájnt, vigyázni kell rá

Kell egy újrabőrözés a kormánynak, mert 18 év nem múlt el nyomtalanul, de szakadás se azon, se az üléseken nincs, ami dicséretes.  Jellegzetes E46-betegség, hogy a szilikonbevonat kopik az alkatrészekről, ez elől nincs menekvés, föl kell újíttatni őket, van rá megoldás. A sötét fabetétek passzolnak a bézs műszerfalhoz, ritkaság az M-es fa váltógomb, sajnos nincs jó állapotban, de ezzel együtt lehet élni.

Annyira igényes a dizájn így, hogy a műszerfal nagy fekete betétjét körbefutja a kárpittal harmonizáló bézs még a szélvédő tövébe is. Itt sajnos észrevesszük, hogy a tetőoszlop kárpitozása elengedett, házilag sem nagy meló kicserélni, viszont a vételkor kárpótol, hogy a klíma jéghideget fúj, a műszaki tartalom ezen részével legalább biztosan nem lesz gond.

Érdemes átnézni a gumikédereket, szegélyeket, mert főleg a kupén hajlamos az ajtók keretén lévő vékony szövetcsík leválni. Ezzel is számolni kell, mint a fabetétek öregedésével, elkerülhetetlen. Probléma lehet az ablakemelőkkel is, a szerkezetben lévő csúszkák kophatnak el, és akkor beakad az ablak. Idővel szintén elengedhet a tetőkárpit, lehet gond az ajtók zárjaival, és mivel a hátsó pillangóablakok is elektromosak, lehet számítani azok hibájára is, de ez nem jellemző, a középkonzol tárolóinak fedele viszont szinte mindegyikben eltörik idővel.

Csak vidd a pénzem! – BMW 320Ci 5

Ráfér a takarítás és talán a festés is, de az állapot nagyon jó, nincs kiülve, jó a tartása és nem szakadt

Csak vidd a pénzem! – BMW 320Ci 6

Ritka dolog a működő motoros hátsó roló, ebben az összeállításban nagyon prémiumos a beltér, az oszlopok kárpitát kell lecserélni

Motorból a hathengeres az igazi

Mindig visszatérek az én négyhengeres 318is-emhez és nyugtatom magam, hogy elég bele az is – egyébként tényleg – mégis vannak olyan pillanatok, amikor a hat hengerből én sem adnék lejjebb. És ez is egy olyan pillanat, alig fordítom el a kulcsot, a 2,2-es sorhatos szinte azonnal életre kel, pedig már több mint egy hete állt a telepen. Olyan masszívan jár, olyan selymesen, ahogyan csak egy sorhatos tud. Ez nem tűzijáték vagy földindulás, pont attól szép, hogy precíz, kiegyensúlyozott, csöndes, csak akkor szól, ha nagyon akarjuk.

Mire kell figyelni?

M54B22, vagyis a 20i jelölés ellenére a 2001-es frissítés utáni autókban már 2,2 literes motor szerepelt. Feltétlenül nézzük meg a hűtőfolyadékszintet, mert a kiegyenlítőtartály repedése miatt elszivároghat a hűtőközeg, és megfőhet a motor. Az M54-es motoroknál a lánc szinte örök életű, nem szokása megnyúlni, szakadni, lecsúszni, mint az N42-es motorú 316i-n.

Csak vidd a pénzem! – BMW 320Ci 7

M54B22, 2,2 literes 170 lóerős sorhatos benzines, azonnal indul köszörülés nélkül és nagyon szépen jár, erősenhúz

Az olajcsere-periódus túlhúzását a VANOS vezérműtengely-állítás is megsínyli: az eltömődött olajjáratok miatt a motor nem reagál az olajnyomás változására, amit a kocsi erőtlenségén érezni. A VANOS (VAriable NOckenwellen Steuerung vagy Spreizung) felújítható, de kevesen értenek hozzá és nem kis tétel.

A túlhasznált olaj a hidrotőkéket is kikezdi. Ezekben a motorokban hengerenként négy hidrotőkét kell cserélni, amelyből jó az utángyártott is. A csere munkadíjjal együtt 140 000 forintos tétel. Az olajszerviz többe kerül, mint a négyhengeresekhez, mert hét liter olaj kell hozzá. Ha magas az autó olajfogyasztása, először új kartergázszűrőt teszünk be, mert cseréjét elhanyagolva megnőhet az olajfogyasztás.

Aki vesz használtan egy jól karbantartott E46-os BMW-t és ő is megbecsüli az autót, sokáig örülhet a kocsinak. A magnéziumkorszak előtti sorhatos benzinesek simán elmennek félmillió kilométert. Rendesen szervizelt autókra megéri rászánni minimum 1,2 millió forintot, ennél olcsóbban nehéz jó és nem túl sokat futott hathengeres 3-ast találni a használtautó-kínálatban.

Nagy Krisztián, szervizvezető, AutoCris

Feltűnően magasan fog a kuplung, de az enyémben már hozzászoktam, így itt is hamar egymásra találunk. Jellemző a váltókulissza kopása, ami miatt a váltókar lötyögni kezd, és nem lesz túl felhőtlen a váltási érzet. Itt is érződik ez a hajlam, de még bőven jó kategória. A motor annyira szépen és tisztán jár, hogy a szellőzés teljesen el is nyomja, pedig aztán az sem épp egy AC/DC koncert.

Csak vidd a pénzem! – BMW 320Ci 8

Kihúzatva sincs nagy tűzijáték, ez a sorhat nem arról szól, hanem a műszerszerű selymes hangról

170 lóerős és 210 Nm nyomatékú, és ezekből már akkor is kellő mennyiség áll rendelkezésre, ha nem forgatjuk ki a motort. Egészségesen mozog vele az E46, annyira természetesen lódul meg és egyenletesen húzza rá magát a horizontra, hogy hirtelen mindenre is pont elégnek tűnik ennyi erő. Az igazság persze az, hogy a 25i és a 30i ennél még jobban megy, de belépőnek ez a 2,2-es már tökéletes. Éppen elég erős már ahhoz, hogy érezzük a hatását.

Mivel az E46-ban már mindenképp volt kipörgésgátló, kevesebben csavarodtak fel vele az útszéli oszlopokra, mint az E36-okkal. Mivel kikapcsolható, mindenki magára vessen, akinek ez mégis sikerült, mert már egy ilyen 20i is képes a 40 fokos melegben nyilván 60-70 fokos aszfalton meleg gumikkal is eltolni a fenekét, egy rosszkor adott gázfröccs kikapcsolt kipörgésgátlóval amatőr kezekben bizony vicces pillanatokat okozhat.

Csak vidd a pénzem! – BMW 320Ci 9

Tökéletes arányok, kellemes méretek, ízléses részletek, nagyon jól áll neki a mozgás

Tapasztaltabbak pedig nagyon könnyen ki tudják használni, olyan egészségesen lehet finoman gázzal kormányozni az E46-ot, hogy az – főleg a mai autók között – igazi öröm. Ez az az autó, aminek az egyensúlyába ha akarnánk se tudnánk belekötni. Tökéletesen érezzük az autó mozgását a sportülésekben, a kormányon, a gázreakció éppen elég éles, a motor jóindulatú, az egész autó a sofőrrel mozog, amitől megjelenik a könnycsepp a szemünk sarkában.

Egy kezemen meg tudom számolni, hogy ma hány autó képes erre. Könnyen el tudja képzelni az ember a nevét egy ilyen autó forgalmijában hosszabb távon is, és ahhoz, hogy az E46 ezt elérje, elég volt az első 10 perc vezetés. Le is csutakoltam gyorsan, hogy hosszú idő után kapjon egy kis törődést.

Állapotra is eléggé rendben van

Számos ponton bukhat el egy E46 az állapotellenőrzésen, vannak kritikus pontok is például a rozsda miatt, de vannak szerkezeti problémák is. Nehéz elkerülni például a hátsó bölcső bekötési pontjainak repedését, törését, erre külön készletet is lehet venni, amivel átlapolással meg lehet erősíteni a hegesztési pontokat. Gyárilag túl vékony az anyag, és főleg a hazai úthálózat alaposan tönkre tudja vágni.

Csak vidd a pénzem! – BMW 320Ci 10

Szintén a frissítéssel érkeztek a LED-es hátsó lámpák

Aztán ott vannak az első lengőkarok hátsó szilentjei – szerencsére filléres összeg és kicserélni sem nehéz – vagy a lengőkar gömbcsuklói és az összes létező szilent a futóműben. Az E46 hangolása feszes, ezek cseréje elkerülhetetlen, ebben az autóban viszont annyira nem szólalt meg semmi, hogy még én kértem elnézést a tesztkör végén. Egyben van, egyenesen fut csöndben, egyenletesen, határozottan fékez és erősen gyorsít ki kanyarból, ha azt kérjük tőle.

Ez a karosszéria merev, akkor sincs roppanás, ha egyik kanyarból a másikba lódítjuk át, vagy felhajtóra kapaszkodunk fel óvatosan. Egy tesztkör után hamar megérti az ember, miért a lista drágábbik végén szerepel hajszál híján 2 millió forintos árával. A mechanikai alkatrészekkel nincs érezhető gond, a kipufogóból még halvány kék füst sem távozik, a motor egyenletesen húz és jár, ez az autó csak egy gondos gazdát keres.

Túl a 345 000-en, és még mindig nagyon autó

Annyira meglepett a számlapon lévő adat, hogy a fotókat válogatva többször is ellenőriznem kellett. Ebben az E46 kupéban több mint 345 000 kilométer van, és az, hogy autószerű, nagyon enyhe kifejezés. Lehet valami sokat futott, ha a kopó alkatrészeket mindig cserélték rajta, ezen pontosan ez érződik. Sajnos nem tudni, hogy a motor volt-e felújítva, vagy hogy a hátsó bekötési pontok mennyire épek, de mindenre fény derülhet egy alapos átvizsgálással.

Csak vidd a pénzem! – BMW 320Ci 11

Az óra vélhetően valósat mutat, rengetegnek tűnik, de műszakilag és nagyrészt esztétikailag is teljesen rendben van

Vannak költségesen és olcsón orvosolható jellemző hibái is. Ha eszi az olajat, nagy valószínűséggel szelepszárszimering-cserére érett, ami a szerelés miatt sajnos sokba fog kerülni. Ha az erő veszne el, akkor a szívósor hosszának változtatásáért felelős törött DISA-szelep lesz a felelős, aminek a beszerzése párezer forint és otthoni munkával is könnyen cserélhető. Szintén erő vesztéshez és egyenetlen alapjárathoz vezet a vákuumcsövek szivárgása, huszonéves gumicsövekről beszélünk, darabja gyáriból újonnan párezer forint és könnyen cserélhető, így ezek miatt sem kell igazán aggódni.

Teljesen átlagos alkatrészárakkal érdemes számolni, ha lengőkar kell hozzá, az például 30-55 ezer forintért beszerezhető oldalanként, lengéscsillapító előre 38 000 forint (Bilstein), hátra 14 000. Fékbetétek 10-től 26 ezer forintig, féktárcsa 15-től 35 000 forintig kapható hozzá, kuplungszett pedig 113 000 forintért. Ezek nem alacsony árak, de egy prémiumautó fenntartásáért nem nagy összegek, az E46 pedig még ma is bőven annak számít. Könnyű nagyon jó állapotban tartani, és újautó-hangulatot tud adni, amiért mindenképp megéri bele pénzt ölni.

Csak vidd a pénzem! – BMW 320Ci 12

Tökéletes vezethetőség, pontosan érezhető benne minden és nagyon masszívnak érezni, ezért szeretjük

Megéri még E46-ot venni?

Most éri csak meg igazán! Az árak elég alacsonyra estek, a kínálat nem kicsi, lehet válogatni, és kell is, mert nagyon sokat leharcoltak már közülük. Ebben az esetben viszont pont a lényegi rész tűnik igazán jónak, az esztétikai gondozás pedig nagyon gyorsan rengeteget dobhat rajta. Ma ez még nagyon is autó, kupénak gyönyörű, kényelmesnek kényelmes és sportosnak is épp eléggé közvetlen és nagyon jó vezethetőségű. Ha nem a legjobb.