Jó egy éve erősíti a Vezess szakértői csapatát Varga Tibor. Az Autóvizsgálat.hu vezetője főállásban a megfelelő autó kiválasztásában és átvizsgálásában segít ügyfeleinek, a Vezessen pedig használtautó-vásárláshoz ad tanácsokat. Rengeteg jó és reménytelen autót vizsgált már át. Az érdekesebb eseteket külön cikkekben is megosztja veletek, hogy felkészültebben indulhassatok autót nézni és jobb használt autót vásárolhassatok. Ezúttal egy sérülésmentesnek hazudott Golf VII-ről írt a Vezess olvasóinak, többi cikkét itt találjátok a használtautó-kereskedelem sűrűjéből.

Egy idősebb hölgy keresett meg a minap, mert félt, hogy átveri az eladó a Franciaországból érkezett, 2016-os Volkswagen Golf VII 1,4 TSI-vel. Mivel a hirdetés szerint az autó újszerű és sérülésmentes volt, mindössze 12 000 kilométerrel, bennem is felmerült a gyanú, hogy valami nem stimmel. Ritkán adnak el egy másfél éves hibátlan autót, újszerű állapotban. Ha mégis eladják, megkérik az árát és a magyar kereskedőnek nem éri meg megvásárolni, elhozatni és beregisztrálni a hibátlan autót. Tapasztalatom szerint ezekben az esetekben sokszor volt sérült az autó, amit megpróbálnak elhallgatni.

Ezért könnyű belefutni egy törött használt autóba 1

Egy félmilliós autón nem lehet olyan sokat bukni a mellényúlással, mint egy nagy értékű használt autóval. Érdemes megadni a biztos hátterű, ellenőrzött autók felárát

Golf VII használtan: ez a TSI nem az a TSI

De előbb fussuk át összefoglalva, mi baja lehet egy TSI Golf motorjának, ideértve a korábbi, láncos vezérlésű és a 2012 után érkező, vezérműszíjas TSI-generációt. Akit részletesebben érdekelnek a használt Golfok, a már 1,6 millió forinttól megvehető Golf VI-ról itt talál részletes cikket, a Golf VII technikájáról pedig az Octavia 5E használtautó-bemutatójából tudhat meg többet.

Kicsi, turbós benzinmotort a népnek?

A Volkswagen 1,4 TSI motorja komoly szereplő a használt autók világában: néhányan szeretik, mások legvadabb rémálma. A Volkswagen konszern 2006-tól építette be az új 1390 cm3-es turbós, közvetlen befecskendezéses (és turbós-kompresszoros pl: EA11 CAVD motorkódú) benzinmotorját a legtöbb típusába. Mára, több típushibája miatt, egyre kevésbé szeretett, kerülendő motorként ismert, pedig későbbi változatainál a konstrukciós bajok egy részét orvosolták. Az biztos, hogy a turbós és kompresszoros TwinChargert kerüljétek el, legyen az 140 lóerős Touran, földgáz-benzin kettős üzemű Passat EcoFuel vagy Ibiza IV Cupra és Fabia II RS 180 lóerővel.

Vezérlés

A 2006-2012 közötti 1,4 TSI motorokat mind vezérműlánccal szerelték. Ezeknél a típusoknál a lánc alulméretezése és a feszítőpatron hibája miatt már 100 000 kilométer körül, sokszor ennél is korábban cserélni kellett a teljes vezérlést. A hibát eleinte csattogó hang jelzi indításkor, később a lánc átugorhat és tönkreteheti az egész motort. A vezérlés cseréje nem olcsó mulatság: gyártótól függően, a lánc mellett az összes egyéb alkatrésszel, munkadíjjal 250-350 ezer forintos költség lehet. Később sem lehetünk nyugodtak, a megoldás nem tart örökké. A cserét átlagosan 120-150 ezer kilométerenként újra el kell végezni. Ráadásul a gyári alkatrészek drágák. Több, vegyes sikerű módosítási kísérlet után 2013-tól a gyár áttért a vezérműszíjas megoldásra, amivel egy huszárvágással orvosolta a problémát. A 2012 utáni Audi A3-ban és Golf VII-ben, a 2013 utáni Octaviában már a szíjas TSI-motorok vannak, nemcsak az 1,4 literes hengerűrtartalommal. Kisebb darabszámú modellekben jóval tovább előfordul láncos TSI.

Ezért könnyű belefutni egy törött használt autóba 2

Formájukban nincs sok eltérés, de az AU kódú Golf VII alapjaiban új autó a képen balra parkoló, 1K kódjelű Golf VI-hoz képest. A cikkben minden kép illusztráció

Szelepkokszosodás

Ennek oka, hogy a motor közvetlenül fecskendezi be az üzemanyagot az égéstérbe és a szívószelep felületén csak levegő, a kartergázból némi olajpára és az EGR szelepen keresztül, üzemmódtól függően, több-kevesebb kipufogógáz némi korommal áramlik keresztül. Ez a kormos, ragadós massza lerakódik a szívószelep falán, áramlási problémákat okozva. A tisztítás két módon lehetséges: darabokra szedjük a hengerfejet és megtisztítjuk a szelepeket, nem kis munkát (és egy halom pénzt) adva ezzel a szerelőnek. Vagy kitisztíttatjuk dióhéjszórással: az eljáráshoz nem szükséges leszerelni a hengerfejet, „csupán” a szívósort kell eltávolítani és homokszóráshoz hasonló eljárással megtisztítani a szívószelepeket a rárakódott koksztól. Azért használnak dióhéjőrleményt, mert az esetleg hengerbe kerülő dióhéjszemcsék elégnek és nem okoznak maradandó sérülést a motorban. Az eljárás mintegy 80 ezer forintból megúszható.

Magasnyomású szivattyú

Kialakítása miatt meghibásodásakor benzin juthat az olajtérbe, ami felhígítja az olajat. Ha ezt nem vesszük észre az olajszint emelkedéséből és a benzinszagú motorolajból, vagy nem orvosoljuk a hibát időben, a benzinnel hígított olaj a motor illetve a turbó erős kopását okozhatja. Az alkatrész ára kb. 100 000 forint plusz munkadíj, ha a hiba nem tett tönkre egyebet. Magas olajfogyasztás Általában ezt a problémát is olajhígulás vagy gyújtáshiba okozza. Ez a hiba jellemzőbb a nagyobb TSI-motoroknál és már kis futásteljesítménynél is jelentkezhet (pl. 1,8 TSI).

Ezért könnyű belefutni egy törött használt autóba 3

Más motorcsalád van a VII-es Golfban, mint elődjében volt

Egyéb

A turbófeltöltő önmagában elég megbízható. Gyakran a fent említett magasnyomású szivattyú hiba teszi tönkre, de ez már következmény. A befecskendező szelepek 200 000 kilométer feletti autókban már elhasználódhattak, érdemes mind a négyet cserélni (92 000 forint/db.). A többi már apróság, trafóhiba, jeladók hibája és így tovább.

Szimatom nem tévedett, bár a kiszemelt autó valóban gyönyörű állapotban volt. A festékréteg-vizsgálat közel gyári értékeket mutatott. Mivel egy jó szakember képes gyári, 120 mikron alatti értékekkel fényezni, a kisebb eltérések környékén kezdtem vizsgálódni. A jobb első sárvédő belső peremére lakkot fújtak. A Volkswagennél csak a külső felületekre festenek lakkréteget, ezért amelyik sárvédő belső peremén fényes a festés, azt biztosan festették utólag. A jobb első ajtót kinyitva, a sárvédőt tartó fül szintén javítva volt. A jobb küszöb hátsó felén a festés előtti kimaszkolás éles vonala látszott. Ezt még én is alig vettem észre. A javítás minősége kitűnő volt, de sajnos az autó korántsem volt sérülésmentes! Ezek a javítások egy későbbi eladásnál komoly értékcsökkentő tényezők lesznek.

Műszeres vizsgálat során kiolvastam az autó összes vezérlőjéből a hibakódokat. Összesen 48 hibakód volt eltárolva. Ezek nagy része az akkumulátor lemerülésekor került a vezérlőkbe, de pár régebbi hibakód árulkodott az autó sérülés utáni javításáról. Az első lökhárítót nyilván leszerelték, mert az összes parkolási távolságérzékelő szenzor hibakódja tárolva volt. Valószínűleg széthúzhatták a csatlakozókat, majd ráadták a gyújtást, ezért maradtak ezek a kódok a vezérlőben. A klímaberendezés nem működött és az élő adatok vizsgálatakor a nyomás 0 bar volt a rendszerben. Valószínűleg sérülhetett a rendszer az autó sérülésekor és nem javították meg, vagy nem töltötték fel újra gázzal.

Ezért könnyű belefutni egy törött használt autóba 4

Jó az ülés és minden a helyén van: könnyű beleszokni a Golfba. Ne érjétek be azzal, ha decemberben hideget fúj a klíma, ez lehet egyszerűen a külső levegő is

Miért mondják, hogy törött volt?

Ügyfelem ragaszkodott hozzá, hogy az én vizsgálatomtól függetlenül egy márkakereskedés is vizsgálja meg az autót. A hölgy nagyon balszerencsésen választotta ki a szervizt, mert az autó csak egy szokatlanul felületes állapotfelmérésen esett át. A vizsgálat végén felhívott a vevőjelölt és átadta a telefont a szervizvezetőnek. Az úr kérdőre vont, miért mondtam, hogy nem működik a klíma?
– Azért, mert nem működik és nincs nyomás a rendszerben – válaszoltam. A szervizvezető biztosított róla, hogy működik a klíma, hiszen a szellőző elé tette a kezét, ami hideg levegőt fújt.
– Kint 3 Celsius-fok van, persze, hogy hideg levegőt fúj – válaszoltam. Megkérdeztem, milyen nyomásértéket láttak az ő gyári műszerükön, illetve kiírta-e, hogy bekapcsolt a klímakompresszor? Felelete megdöbbentett:
– Itt nincs idő ezt külön megnézni! 20 éve javítok autókat, hidd el, hogy meg tudom állapítani a kezemmel, hogy megy-e a klíma…

Ez a márkaszerviz nem törődött vele, hogy egy esetleges klímakompresszor-csere több százezer forintjába kerülhet az ügyfélnek. Kézrátétellel rámondták egy nem működő klímára, hogy hideget fúj (decemberben) és az autó korábbi sérülését sem vették észre. Nem ez a tipikus, de ebben a márkaszervizben hiába volt adott a gyári szervizháttér és a műszerpark, az emberi nemtörődömség és szakmaiatlanság döntött.

És mi lett végül a Golf VII sorsa? Megbízóm mérlegelte a feltárt hibákat és megvásárolta az autót, de arányosan alacsonyabb áron, mint amiben a vizsgálat előtt megegyeztek az eladóval.