Röviden – Használt Lexus IS XE10
Mi ez? 1999 és 2005 között gyártott, sportos, középkategóriás prémiumtermék káprázatos technikával. 2001-től kombiként is, modellfrissítés 2003-ban. A Toyota Altezza, a japán belpiacos testvérmodell 1998-2005 között készült és még izgalmasabb autó. Kétliteres, papíron 207 lóerős sportmotorja 7800-at forog, a BEAMS-négyhengeres joggal kultikus, de egy Altezza sokkal drágább autó  az IS-nél és kényszerűen jobbkormányos.
Mibe kerül? 1,3-2,5 millió Ft között szórnak az árak, a használt Lexus IS kínálat elég kiábrándító.
Melyik motor jó bele? Jó a két- és a háromliteres sorhatos benzines is. Előbbi spritmonitoros átlagfogyasztása 9,6 l/100 kilométer, a csak automata váltóval elérhető nagyobbiké 11,0. Felbukkan pár kompresszoros kétliteres is, 10,3-as átlaggal.
Mi van helyette? Elsősorban az autót ihlető BMW 3-as E46, szintén soros hathengeresekkel. Vagy 203-as Mercedes-Benz C-osztály, első generációs Mazda6, 2003 utáni Subaru Legacy.

Régóta vadásztam egy cikkben bemutatható, használt Lexus IS-re, amely sok autóbuzihoz hasonlóan nekem is örök kedvencem. Végre feltűnt egy a láthatáron. A tulajdonost, Simon Lászlót a szentendrei Ford-márkaszervizből ismerem, ahol a karosszériajavítást vezeti és harcol a biztosítókkal szemben védtelen ügyfelek érdekeiért. Őt egy Individual kivitelű BMW E46 320d Touring eladása után csábította el az első generációs IS.

Sokáig kutatta a megfelelő autót a nagyobbrészt kiábrándító kocsik között, majd pár hónapja megvette a legdrágábbat, 2,2 millió forintért. Eredetileg kézi váltóst keresett, de ez az itthon egygazdás, 2005-ös autó követhető szervizelőéletével lángoszlopként ragyogott elő az eladásra frissen behozott autók siralomvölgyéből.

Használt autó: jobb, mint a BMW-k? 1

Akkor még nem tudta, hogy hamarosan napi 90-100 kilométeres ingázást hoz az élet. A 11 liter/100 kilométer átlagfogyasztású autóval ez naponta majdnem 4000 Ft benzinköltség, ezért pár hét múlva meghirdeti az autót kétmillió körül és keres valamit, amivel gazdaságosabban mozoghat.

Motorkínálat

Dízel híján Európában háromféle soros hathengeres benzinessel terjedt el az autó. A leggyakoribb a 155 lóerős, szívó kétliteres. Nyugat-Európában előfordul mechanikus feltöltős változat is az IS200-ból, a TTE (Toyota Team Europe) kompresszorkitje esetében 205 lóerős teljesítménnyel. Ezt a gyári garancia megtartásával utólag beszerelt feltöltőt 2001-ig kínálta a márka, amikor kijött a háromliteres benzines. 215 lóerős a csak automatikus váltóval társítható IS 300. Mivel csak motorkódja van az autónak, nincs motorszám, előfordul a nagyobb motor a kisebb helyén, kicserélése megoldható a kellő ráfordítással.

15 000 kilométerenként igényel olajcserét a sorhat, 0W20 vagy 5W30-as kenőanyaggal

15 000 kilométerenként igényel olajcserét a sorhat, 0W20 vagy 5W30-as kenőanyaggal

Japán belpiacos álomautó a Yamaha által kifejlesztett négyhengeres a Toyota Altezza RS200-ban, az IS japán megfelelőjében. A veszettül forgó, karakterében a Celica vagy a Corolla TS és a Civic Type R motorjaira emlékeztető kétliteres manuális váltóval 210 lóerős és valahogy azért beszerezhető. Európában a hátsókerék-hajtásos modellek szinte kizárólagosan uralják a kínálatot, más piacokon a 300-as sorhatosból összkerekesek is futottak.

Milyen vezetni?

155 lóerővel nem az ülésbe préselődés adja az IS varázsát. A mérsékelt lendület ellenére csodálatos a hangulat a mesés motorhanggal, az álomszerű kézi váltóval, a fejlett és remekül hangolt futóművel, a pontos kormányzással és az autó kiugróan jó minőségével.

Belül jóval olcsóbbnak tűnik az IS a korabeli 3-as BMW-nél

Belül jóval olcsóbbnak tűnik az IS a korabeli 3-as BMW-nél

A belső tér azonban messze van a német prémiummárkák akkori színvonalától is. A kormánykerék csak billenthető, mint az amerikai autókban, az anyagok egyszerűek, a kapcsolók egy része kifejezetten bumfordi.

Ám a belső térben minden működik, a tolótető nem huzatos, a gyári hifi szépen zeng, a kronográfok ihlette műszeregység máig emlékezetes és tökéletes az üléshelyzet. Hátul nem ilyen vidám az élet, mert a kardánalagút majdnem az ülések szintjéig tornyosul és a lábtér is kicsi. Jobban használható csomagterével a 2001-ben bevezetett kombi, a Sport Cross valamivel praktikusabb, de nagyon ritka autó.

Négyfokozatú automatika kíméli a kisebbik benzines, a háromliteresé ötgangos. 90 000 km után kell olajat cserélni benne

Négyfokozatú automatika kíméli a kisebbik benzinest, a háromliteresé ötgangos. 90 000 km után kell olajat cserélni benne

Az itt négy, egyes modellekben ötfokozatú automata sokat ront a gyorsuláson, az eleve nehéz, 1,4 tonnáról induló autó sportossága erősen tompul. Használt Lexus IS 200-ra vadászva azért jó mégis az automata, mert az automatikus váltó és a motor kölcsönösen védi egymást – dicséri az automatát egy neves Lexus-márkaszerviz szervizvezetője. Tehát a sokkal-sokkal vonzóbb kézi hatgangos helyett nem érdemes eleve kizárni az automatákat.

Könnyű az órapörgetés

Tulajdonképpen a Lexus IS elleni legfőbb érv a hazai használtautó-piaci rögvalóság. Az eladásra kínált autók sokszor követhetetlen előélettel, szerviztörténet nélkül lesnek áldozatra egy autókereskedés udvarán.

 Főleg a soros hathengeres hangja és rezgésmentes járása emlékezetes, a 155 lóerős IS200 nem igazán gyors

Főleg a soros hathengeres hangja és rezgésmentes járása emlékezetes, a 155 lóerős IS200 nem igazán gyors

A szépen kisuvickolt autók idővel bebizonyítják egy ősi tipp igazságát, amit nemrég hallottam egy szakembertől: bármilyen autót veszünk használtan, az újkori ára tizedét elviszi a karbantartás az első pár hónapban. Az IS esetében a tíz százaléknál maradva nagyjából egymillió forintos céltartalékot érdemes képezni a szíjak és a folyadékok, a kuplung illetve a fék kopóalkatrészeinek cseréjére, a halogatott karbantartási és javítási munkák pótlására.

Behozatal: ennyibe kerül Németországból

Csepreghy Dániel kollégánk az E46-os BMW mellé néz városi autónak IS 200-ast, lehetőleg automatikus váltóval. Mivel itthon ő sem talál sok vonzó autót, fellelkesedtünk és némi ráhagyással végigszámoltuk, mennyibe kerülne a behozatal Németországból. Nem lenne olcsó: a 2500-3000 eurós autó árán felül nagyjából 400 000 forintnyi költség adódna.

Használt Lexus IS 200, 2001/6 behozatali költségei

Kiút és visszaút üzemanyagköltsége (2000+1000 kilométer, 8 l/100 km): 90 000 Ft

Autópályadíjak a két autóra: 6000+6000 Ft

Szállás egy éjszakára: 24 000 Ft

Táplálék utazás közben: 25 000 Ft

Exportrendszám: kb. 58 000 Ft

Német vizsga honosítása: 8000 Ft vagy

Lejárt műszakis autók egyedi forgalomba helyezési engedélye + műszaki vizsgálat: 22 800 Ft+16 290 Ft

Regisztrációs adó: 110 000 Ft

Regadó-átutalás banki költsége: 1100 Ft

Rendszám: 8500 Ft

Törzskönyv: 6000 Ft

Forgalmi: 6000 Ft

Vagyonszerzési illeték: 62 700 Ft

—————————————-

Mindösszesen 411 300 Ft*

* Plusz 39 090 Ft, ha nincs német műszaki az autón

Az IS sajátossága, hogy nem tárolja el a futásteljesítményt lámpamodulba, slusszkulcsba, különféle számítógépekbe. De itt a műszeregység cseréjével lehet meghamisítani az óraállást, nem lehet úgy manipulálni az órát, mint más autókban.

Megbízhatóság, szerviztapasztalatok

Kétféle motorolaj használatát írta elő a gyár. Az egyik a 0W20, amit hibrid Toyotákhoz is ajánlanak, a másik az 5W30, ami sokkal életszerűbb és jobb megoldás itthonra. Ennél vastagabb olajat akkor sem szabad beletölteni a sorhatokba, ha van némi olajfogyasztásuk a megtett 300-400 ezer kilométertől. Mert 10-15W-s kenőanyaggal az olajfogyasztás csökkenthető, de a csapágyak mind a kisebb viszkozitású kenőanyagra vannak tervezve, azokba a kis résekbe túl vastag minden olaj az 5W30 felett.

Pechje van a tulajnak: sokáig keresett egy szép IS-t, de nemsokára eladja a 2005-ös autót, mert napi 100 km ingázáshoz sok a 10-11 literes benzinfogyasztás

Pechje van a tulajnak: sokáig keresett egy szép IS-t, de nemsokára eladja a 2005-ös autót, mert napi 100 km ingázáshoz sok a 10-11 literes benzinfogyasztás

Akár kézi, akár automatikus a váltó, 90 000 kilométerenként érdemes olajat cserélni benne. Ez tapasztalati érték, mert a gyár nem írt elő olajcserét. Mivel az IS irídiumelektródás gyertyát igényel, mint sok Suzuki is, hat gyertyára elmegy 25-40 000 Ft, míg egy átlagos négyhengeres benzineshez ez 6-7 ezer forintba kerül.

Ha a próbaúton rázkódást, remegést érzünk, a kardán lehet a ludas. Idővel elkopik a kardáncsapágy és a két kardánszilent is cserére szorulhat. Az egyik két-, a másik egycsavaros, párban érdemes beszerezni és cserélni őket.

Mivel a kézi váltós IS kettős tömegű lendkerékkel készül, a kuplungcsere a lendkerék cseréjével együtt nagyjából annyiba kerül, mint felújítani az automatikus váltót. A szervizköltségek miatt nem érdemes a manuális modellekhez ragaszkodni. De a kézi váltós IS-ek kettős tömegű lendkerekével nem szokott gond lenni.

Csak automata váltóval készült az IS300. Szabálytalanul könnyű felcserélni a kisebb motorral

Csak automata váltóval készült az IS300. Szabálytalanul könnyű felcserélni a kisebb motorral

A futómű erős és tartós anyagokból készült az utolsó gumialkatrészig. Ha elhasználódtak az alsó lengőkarok szilentblokkjai, ezeket kulturáltabb megoldás lengőkarral együtt cserélni. Mivel olcsóbb csak a szilenteket pótolni, sokan inkább kipréselik-kivágják valahogy és a régi lengőkart használják tovább.

Alkatrészhelyzet

Erősen kétarcú az alkatrészkínálat. Használt Lexus IS-ről hallva sokan rögtön hörögnek, hogy minden egy vagyonba kerül hozzá, amiben bőven van igazság. A gyári alkatrészek költségesek és a típus kis darabszáma miatt sok mindenből tényleg a gyári az egyetlen gyors és kényelmes megoldás.

Jó masszív a remekül hangolt futómű. Elöl kettős keresztlengőkaros, hátul többlengőkaros, mert nem kellett spórolni rajta

Jó masszív a remekül hangolt futómű. Elöl kettős keresztlengőkaros, hátul többlengőkaros, mert nem kellett spórolni rajta

A nagy autóalkatrész-forgalmazók kevés utángyártott cuccot kínálnak a típushoz. Generátorra, önindítóra, gyújtótrafóra keresve nulla találat, ami van, az is jóval költségesebb az átlagos autókhoz képest. A japán kuplungszett ára tömegautókéhoz mérhető, 75 000 Ft (kinyomócsapágy, kuplungszerkezet, kuplungtárcsa), de ugyanez kettős tömegű lendkerékkel együtt már 507 000 Ft. A spóroláshoz agilisnak kell lenni és kihasználni az eBay vagy más netes, akár itthoni piacterek lehetőségeit.

Mert a kis darabszám azt is jelenti, hogy a kereslet is csekély, ezért a bontott alkatrészek ára egyáltalán nem magas. Ha többféle alkatrészre van igényünk, az angol eBay alkatrészes felületére „breaking” megjelöléssel feltett, bontásra váró autók gazdáival érdemes egyezkedni, mert több tételt egyben megvéve drasztikusan csökken a szállítási díj. Itthon is akadnak nagy fogások. A szép IS gazdája 40 000 Ft alatt vett tartalékba egy komplett karosszériát, mert valakinek útban volt és többért nem volt rá vevője.

Használt Lexus IS árak

Hazánkban nagyjából 1,3 és 2,5 millió forint között mozog a használt Lexus IS-ek ára. Márkaszervizben lekérdezhető előéletű autó kevés van. Az óratekerésben érdekeltek kimondottan azokra az autókra utaznak, amelyek nincsenek benne az európai adatbázisban, mert sosem láttak márkaszervizt. Ilyenek a több tízezer autós flottakezelőktől leadott egykori céges kocsik, amelyeket az autóparkos vállalat saját szervizében tartottak karban úgy, ahogy.

Nehéz követhető előéletű és szerviztörténetű használt IS-t találni itthon

Nehéz követhető előéletű és szerviztörténetű használt IS-t találni itthon

Jóllehet az első generációs IS ára leért ugyan kétmillió Ft alá, de technikája és szervizigénye ettől még egy prémiumterméké marad. Egy telivérnek akkor is vannak igényei, ha kehes gebék árában jutunk hozzá.

Mivel a vevők lehetőségei sokszor nem teszik lehetővé, hogy kulturáltan tartsanak egy ilyen autót, jön a szokásos megoldás, a meg nem oldás: inkább nem költeni rá, maximum buherálással, bontott cuccokkal szögelve azt az autót.

Az IS varázsát ezzel sem könnyű megölni, de érdemes kivárni egy hasonlóan jó állapotú példányt. Megfelelő karbantartással az IS technikája tíz év felett is egy igazi táltosé. Minőségét leszámítva összességében nem jobb a korabeli 3-asnál, de van annyira vonzó, mint az etalon.

Ha érdekel, mit tud és mennyi pénzt visz el az eredendő konkurens, kattints a képre a 320i, a 2,2-es sorhat és a 325i közös használt autó tesztjéhez!

Ha érdekel, mit tud és mennyi pénzt visz el az eredendő konkurens, kattints ide a 320i, a 2,2-es sorhat és a 325i közös használt autó tesztjéhez!

Alkatrészárak

Alkatrészek az angol eBayről (postaköltség nélkül!)

Bontott első lengéscsillapító párja: 10 000Ft

Bontott indexkapcsoló: 4200 Ft

Bontott 200-as motor: 105 000 Ft

Bontott fűtőmotor: 8400 Ft

Bontott klímahűtő: 12 600 Ft

Bontott műszeregység (mérföldes): 12 600 Ft

Kardáncsapágy (új): 10 900 Ft

Első lengéscsillapító párban (új): 27 500

Teljes lengőkarszett szilentekkel, gömbfejekkel (új): 48 300 Ft

Új alkatrészek

Irídiumelektródás gyújtógyertya (Denso) 5200 Ft
Sebességérzékelő automatikus váltóhoz 42 000 Ft
Lambda szonda 17 100-43 900 Ft

Vezérműszíjkészlet 84-95 000 Ft

Kuplungszett (Aisin) 75 000 Ft
Kuplungszett kettős tömegű lendkerékkel (Aisin) 507 000 Ft

Kormányösszekötő gömbfej 8000-14 000 Ft
Első alsó keresztlengőkar 30-43 000 Ft
Első lengéscsillapító 17 300 Ft

Új alkatrészek árai. Forrás: Bárdi Autó webáruház