Nem kell világmegváltó ötletekre gondolni, ha pedig aljas nepper-trükkökre számítasz, akkor nagyon rossz helyen jársz. Néhány végtelenül egyszerű dologról lesz most szó, amit ha nem vagy lusta megtenni, akkor szemvillanás alatt új gazdára találhat az autód. A pénztárcád pedig jó néhány bankjeggyel vastagodik.

Mosd le!

Amíg ezt nem tetted meg, elő se vedd a fényképezőt vagy a kamerásmobilt. Most komolyan. Ne ezen múljon már, hogy felfigyelnek-e a hirdetésedre. Az szimplán a tulajdonosok lustaságából fakad, hogy tele vannak a használtautós-portálok koszos autókkal. Ha te tisztán és kitakarítva töltöd fel a verdád, az már alapból felér egy 500 forintos, háromnapos kiemeléssel. 

Tiszta, ez pipa, de soha ne lógjon így le az autó a képről. Fotózd szépen körbe, megfelelő távolságból, de ne túl messziről és a műszerfalról is legyen kép.

Mert hiába virít az első öt találat között az autód, ha olyan gány, hogy wellnessezni járnak bele a rágcsálók.

A jó fotó eladja az autód!

Most, hogy már csillog-villog a járgány, ideje lefotózni, és ehhez nem kell, hogy tisztában légy a záridő és a fehéregyensúly fogalmával. Ne a mélygarázsban vagy a telihold fényénél próbáld fotózni az autót, bármennyire is romantikus lenne. Ezeket a képeket nem a márkarajongóknak szánod, hanem a potenciális vevőknek, akiknek az a legfontosabb, hogy minél jobban lássák vágyaik tárgyát.
Az sem baj, ha a csajod nem pózol az autó mellett, mert ebben a kontextusban senkit nem fog érdekelni mennyire dögös, hidd el. Vagy ha túl dögös, több figyelmet fog kapni, mint a járgány. Az megint csak nem jó.
Még ha egy széthulló rozsdakupac is a verdád, és ezt nem is tagadod a hirdetésben, akkor is lehet olyan képet készíteni róla, amitől kívánatos lesz. Ez ugyan picit időigényesebb, mint egy bevásárlóközpont üres parkolójában körbefotózni, de megéri.
És még egy fontos dolog: soha ne fotózd tömött parkolóban, beállva a többi jármű közé! Elkerülhetetlen lesz ugyanis, hogy belelógjon a többi autó, ami egyrészt ciki, másrészt pedig elvonja a figyelmet a verdádról. Lehet valakinek pont az fog megtetszeni ami mellett parkolsz, és átnyergel arra a típusra. Ne szívasd meg magad.

Jöhetnek az érzelmek

Megcsináltad életed legjobb képeit a verdáról, feltöltötted a táblázatot műszaki adatokkal, évjáratokkal és egyéb nagyon fontos információkkal, de ez eddig csak egy újabb strigula az oldal adatbázisában, ettől még neked nem lesz jobb, nem fogod hamarabb eladni a vasat.
A “hirdetés leírása” részbe kell belepréselned azt a néhány gondolatot, amitől tényleg azt fogja érezni az érdeklődő, hogy ennek az autónak valóban gazdája van, nem egy koffeinen tartott üzletkötő céges autója volt.
Nyugodtan lehetsz kreatív, nem muszáj a száraz tényeket sorolni: megkímélt, garázsban tartott, női tulajdonos, nemdohányzó, bla-bla-bla, ezeket már úgysem hiszi el senki itthon, akkor sem ha igaz. De ha leírsz néhány személyes élményt, érzést az autóval kapcsolatban, amiből átjön a potenciális vevőnek valami, az felér egy ötvenezres visszapörgetéssel.
Apropó visszapörgetés. Teljesen mindegy, hogy megbuherálod-e a számlálót vagy sem, Magyarországon már a kutya nem hiszi el, hogy annyi van egy eladó használt autóban, amennyit az órája mutat. Ezt a gátlástalan nepperek szépen elintézték nekünk – köszi srácok –, így rád van bízva, hogy pepecselsz-e vele. Többet nem fog érni az autód, ez fix. De itt álljunk meg egy percere!
Nemrég startolt el itthon egy új szolgáltatást, aminek segítségével online lekérdezhetők a hazai járművek adatai, például a kilométeróra állása vagy, hogy körözik-e a kocsit. A rendszer pofon egyszerű, bár nem ingyenes, mégis mondhatni jelképes összeget kér érte az állam. A szolgáltatás díja gépjárművenként 275 Ft, de eljárásonként a minimum fizetendő összeg 625 magyar kredit. Így egy jármű lekérdezése ugyanúgy 625 forint, mint kettőé. Három járműé 825 forintba kerül, és így tovább.

Őszinteség

Nagyon fontos, hogy ne hazudj pofátlanul nagyot. Ne írd azt, hogy újszerű állapot, ha az oldalán van egy ótvar nagy karcolás, a küszöbön pedig olyan lyukat rágott a rozsda, hogy simán elmenne pohártartónak, csak ezek “véletlenül” nem kerültek rá a képekre. Hidd el, marha kellemtelen lesz, mikor már az ötödik vevőjelölt nézi meg élőben az autót, és legszívesebben mind a fejeddel pingpongozna, mert feleslegesen utaztak több tíz, esetleg több száz kilométert.
Szóval vagy ne hazudj, vagy javítsd ki az éktelen nagy hibákat az autón, mielőtt eladnád.

Ami ne legyen az autóban próbaút előtt!

Semmiképp ne legyen benne szemét, ez nagyon fontos, de amit még ne hagyj szem előtt, az a kibontott vontatókötél vagy bikakábel, akkor se ha te segítettél valakin.
Ilyen az olajos palack is, mert Te tudod, hogy csak a biztonság kedvéért van az autóban, de mikor a vevő meglátja az autóban, máris elkezd tornázni az agya a dolgon.
Ha megfogadod ezt a hat tanácsot, tuti eladod az autód 1

Mindenki szeret alkudozni

Az ár belövésnél vedd figyelembe, hogy az emberek alapvetően imádnak alkudni, és főleg akkor nagyon elégedettek, mikor ők jönnek ki jól a dologból. Ennek érdekében pár tízessel simán fentebb verheted az árat – milliós kategóriában pár százezerrel is -, és hagyd, hogy alkudozzon a vevő. Ne add be könnyen a derekad, de mikor elértétek azt az összeget, amennyit ténylegesen kérni akartál, ott megállhatsz, és mindenki boldog lesz.
Abba a hibába viszont ne ess, hogy túl magasra lövöd az árat, hiszen úgyis engedsz majd, mert így könnyen kicsúszol abból az árintervallumból, amire szűr a vevő. Túl alacsony árat se adj meg, ne lőj a többi hasonló modell alá, ha nem égetően sürgős a pénz. Légy türelmes, meg fog találni a tökéletes vevő.