Röviden – Škoda Superb II (2008-tól)

Mi ez?

Középkategóriás autó a második generációban, kolosszális hátsó lábtérrel, kétféleképp nyitható ötödik ajtóval. Szedán és kombi karosszériával, első- és összkerékhajtással készül, idén volt rajta modellfrissítés.

Mennyibe kerül? 2,5 millió forintból már visszaadnak, a derékhad 3,5-4,5 millió Ft közötti dízelekből áll.
Melyik motor jó bele? Tartóssági szempontból a legjobb az 1,9 TDI, élményre a 3,6 literes, V6-os benzines. A turbós benzinesek közül az 1,8 TSI a legharmonikusabb. Az 1,6 TDI és az 1,4 TSI kicsi, de bő nyomatékuk miatt bőven vállalható motor.
Mi van helyette? Kevesebb pénzért 2008 utáni Citroën C5, még kevesebbért Renault Laguna III. Több pénzért VW Passat, Mazda6; a 4×4-es helyett akár Subaru Legacy.

Több mint öt éve van piacon a Škoda Superb második generációja. Az idén megejtett modellfrissítés jó alkalmat adott a Škoda Superb használtautótesztjére, amelyhez egy 2009 áprilisi modellt kértünk kölcsön az 1,4 literes TSI-vel. Azzal a motorral, amelyre sokan látatlanban rámondják, hogy kicsi az autóhoz, pedig nem az, a Passathoz sem.

A képen látható autó gyakorlatilag makulátlan. Gazdája képes volt úgy használni a Škodát, hogy 140 ezer kilométer után az új tesztautóktól csak a cserére érett, hangos nyári gumik különböztetik meg. Zajuk különösen feltűnő a rendkívül csendesen és finoman járó benzinmotorú autóban.

Bár mind ilyen szép volna

Ha nem látnám az óraállást, minden további nélkül elhinném a használtautó-piacra kerülő Škoda Superbről, hogy maximum 20 ezer van benne. Motorja puhán jár, rezgésmentesen és az autó alapfeladatához, a nyugodt utazáshoz az 1,4 TSI ereje is elegendő. Nincsenek aggasztó futóműzajok, a folyamatosan használt kapcsolók, kezelőszervek sem csúnyultak meg az évek során. A kormány bőrbevonatán sem látszik fényesedés. Rendesen megcsinált modern autókról nagyon nehéz megsaccolni, mennyit futottak, ha kulturáltan használták őket.

Aki sokat, évi 30-70 ezret jár majd vele, a kétliteres, közös nyomócsöves dízelt válassza, a többieknek jobb az egyik benzines. Az 1,6 TDI gyenge az autóhoz

Józan, hivalkodásmentes autó belül is. Utastere nagyon kényelmes és praktikus

Józan, hivalkodásmentes autó belül is. Utastere nagyon kényelmes és praktikus

Bár korai turbócserére és láncgondokra is van elég példa, ebben a motorban eredeti a feltöltő és még gyári a kuplungtárcsa. A jobb oldali első ködlámpában látni víz nyomát, időnként bepárásodik belülről. Az embléma szélét ebben a Škodában is megkapta az idő.

Ahogy a nepperek mondják, ez a használt autó belül is patika. Összesen egy apró kitüremkedést sikerült felfedezni a vezető oldali ajtókárpit felső élén. A könyökölést nem bírta a kárpit, ezért a gyűrődés. Minden kárpit szép, a csomagtér pereme nincs összekaristolva és megvan az esernyő a bal hátsó ajtóban.

Esernyőt rejt a bal hátsó ajtó

Esernyőt rejt a bal hátsó ajtó

Hibalehetőségek, benzines

A TSI-motorok legnagyobb baja a vezérműlánc félresikerült konstrukciója. A vékonyka lánccal előfordul, hogy megnyúlik, amitől átugorhat a vezérlés és szerencsétlen esetben összeakadnak a motoralkatrészek. Ez 1,4 és az 1,8 literes motorokra is áll, illetve a Superbhez nem kapható ezerkettesre is. A probléma miatt a Volkswagen-konszern az újjákonstruált változattal (pl. a mai Golfban, Octaviában, Leonban vagy A3-ban) visszatért a szíjas szelepmozgatáshoz. A közös nyomócsöves dízelek szelepeit is szíj mozgatja.

Szerencsére a lánc nem szakad el vagy ugrik át fogakat egyik pillanatról a másikra. Ha hidegindításkor zörgő, kattogó hangot hallunk, akkor nézessük meg márkaszervizben a vezérműláncot! Ha nagyobb a gond, ezt a hibajelző kigyulladása is jelzi.

Hibalehetőségek, dízel

Valahogy a TDI-k feltöltőjével ritkábban adódik baj, mint a benzineseken. A különbséget talán az is okozza, hogy a dízeleket többnyire hosszabb utakon használják, így a turbó is jobban bírja, mint a rövidebb utakon, gyakoribb hidegindítással nyüstölteké.

A szívósor légterelő lamelláinak tengelye megszorulhat, a TSI-ken a vezérműlánc megnyúlása, zörgése lehet komoly gond

A szívósor légterelő lamelláinak tengelye megszorulhat, a TSI-ken a vezérműlánc megnyúlása, zörgése lehet komoly gond

Milyen középkategóriás autót vennél 2,5 és 4,5 millió Ft között?
Mondeo III-ast
8% (54)
2008 utáni Mazda6-ot
8% (58)
Škoda Superb II-t
60% (436)
2005 utáni Passatot
8% (57)
Mást, franciát
3% (23)
Mást, japánt
13% (97)
A feltöltő élettartama a TSI és a TDI motorokkal is a használótól függ. Lehet 250 ezer kilométer, de ha erősebb terhelés illetve autópályás utak után nem kap kihűlni fél-egy percet alapjáraton ketyegve, akkor 100 ezer kilométernél vége lehet.

Finoman vezetve a kettős tömegű lendkerék nagyjából 200 ezer kilométerig bírja, cseréje mintegy 400 ezres kiadás. Ebből 230 ezer forint a lendkerék, a többi a kuplungszett ára és a munkadíj. Mivel a benzines motorok hajtásláncából hiányzik ez az alkatrész, érdemes ezt is mérlegelni használtautó-vásárláskor.

Probléma lehet a TSI motorokon a szívócsőben lévő légterelő lamellák tengelyének megszorulása. Ezt a szívósor cseréjével orvosolják, röpke 100 000 forintért.

DSG: inkább ne

Használtan a DSG automata váltót elkerülnénk. Ha hozzá kell nyúlni, az sok százezres javításba torkollhat. A duplakuplungos váltót sajnos nehéz ellenőrizni, annyit tudunk kipróbálni, hogy D-be húzva ne rántson elinduláskor és váltáskor sem.

Aki sokat, évi 30-70 ezret jár majd vele, a kétliteres, közös nyomócsöves dízelt válassza, a többieknek jobb az egyik benzines. Az 1,6 TDI gyenge az autóhoz

Aki sokat, évi 30-70 ezret jár majd vele, a kétliteres, közös nyomócsöves dízelt válassza, a többieknek jobb az egyik benzines. Az 1,6 TDI gyenge az autóhoz

Ez a váltótípus különösen rosszul bírja az utólagos tuninggal megnövelt forgatónyomatékot. A DSG-k közül a hétfokozatúban nem kell olajat cserélni, míg a 2,0 TDI olajos kuplungos váltójában igen, 60 ezrenként.

A típusról megkérdeztünk egy dízeljavításra specializálódott műhely, a Nyíry dízel szakembereit is. Mivel a darabonként 120 000 forint körül cserélhető CR-injektorokat kivenni több óra, bevizsgálásuk pedig 20-25 ezer forintba is kerülhet, ellenőrzésük nem reális a vásárlás előtt.

Tanácsaik alapján a legfontosabb, hogy lássunk egy valódi hidegindítást az autóval. Érintsük meg a motort, hogy tényleg hideg-e! Akkor tárgyaljunk bármiről is, ha a motor hidegen jól indul, nem füstöl se kéken, se koromfeketén. Lényeges, hogy gázadásra ne kopogjon fel, mert az injektorhibára, szoruló vagy kopott csúcsra utal. Túlnyomórészt városi használatban a turbófeltöltő változó geometriás része lekormosodik, mert a két végállása nincs használatban. Ennek tisztítása körülbelül 40 ezer forintba kerül.

Szerviztapasztalatok

Az 1,4 TSI-ben nincs kettős tömegű lendkerék, az 1,8-asban már igen. A kényelemnek nagy ára van: a TDI-khez 230 000 forintba kerül ez az alkatrész

Az 1,4 TSI-ben nincs kettős tömegű lendkerék, az 1,8-asban már igen. A kényelemnek nagy ára van: a TDI-khez 230 000 forintba kerül ez az alkatrész

Az 1,4 TSI-ben nincs kettős tömegű lendkerék, az 1,8-asban már igen. A kényelemnek nagy ára van: a TDI-khez 230 000 forintba kerül ez az alkatrész


Használt dízeleknél gyakori probléma a chiptuning, de ezeket a közös nyomócsöves motorokat már nehezebb túletetni a befecskendezési nyomás megnövelésével. A gyári védelem miatt a CR (common rail) TDI motorokon az OBD-csatlakozón keresztül nem írható át vezérlés. A nagyobb teljesítményre vágyóknak érdemes a gyárilag 170 lóerős modellt választani.

A TDI-motorokban jellemzően 200 ezer kilométer felett szükséges kipufogógáz-visszavezető (EGR) szelepet cserélni. Tapasztalataink szerint a tisztítás nem megoldás, mert csak elodázza két-három hónapra a gondot, utána újra világít a sárga check engine visszajelzőlámpa. A teendő árát megnöveli a nagy munkaráfordítás, mert még a motor bölcsőjét is szét kell bontani. Hat órába telhet, mire elkészül vele a szerelő.A közös nyomócsöves dízeleken a gyár 2010-ig 180 000 km, 2010 utáni autókhoz 210 000 kilométerenként írja elő a vezérműszíj cseréjét.

A futóműben a hátsó lengőkarszilentek használódhatnak el. Lengőkar nélkül cserélhetők, a gyári alkatrész ára 22 ezer Ft, mindkét szilentblokk cseréje mintegy 15 ezer forintba kerül. A kerékfelfüggesztés jól bírja az igénybevételt, a Superb fékjei jók és tartósak, az autó elektronikájával sem szokott gond lenni.

Kiss Szilárd, szerviztanácsadó, Szabó Autójavító Kft.

Szervizmunkák árai

Hátsó lengőkarszilent cseréje: 30 ezer Ft/oldal (alkatrész: 22 000 Ft, munkadíj: kb. 7500 Ft)

TDI: kipufogógáz-visszavezető szelep cseréje: 200 ezer Ft (alkatrész: 130 e Ft+ hat óra munkadíj)

Kettős tömegű lendkerék és kuplungszett cseréje: 400 ezer Ft

Szívósorcsere a szívócsőben lévő légterelő lamellák tengelyének megszorulása miatt, TDI-k, 1,8 és 2,0 TSI: 100 ezer Ft

Olajcsere a DSG automata váltóban (60 ezer km után, 2,0 TDI): 90 ezer Ft

Körülbelüli összegek fővárosi márkaszervizben. Forrás: saját gyűjtés

Kétmillió felett indulnak a Superbek

Nem egészen két és fél millió forintba kerülnek a legolcsóbb kettes Superbek. Benzines motorral sokkal könnyebb keveset futott autót találni belőlük, mint dízellel. A kínálatban viszonylag sok a kétes előéletű autó, külföldről. Érdemes a kinézett autót állapotfelmérésre vinni szakszervizbe, ami a megkérdezett műhelyben mindössze 8000 forintba kerül. A lekérdezésből kiderül az egyik legfontosabb adat, ha az autó sokkal magasabb óraállással járt már márkaszervizben, nyugaton.

Motorok, átlagfogyasztás

Benzines motorok

1,4 TSI (125 LE, 200 Nm) 7,03 l/100 km

1,8 TSI (160 LE, 250 Nm) 8,33 l/100 km

2,0 TSI (200 LE, 280 Nm) 9,79 l/100 km

3,6 V6 4×4 (260 LE, 350 Nm) 11,56 l/100 km

Dízelmotorok

1,9 TDI GreenLine (105 LE, 250 Nm) 5,56 l/100 km

1,6 TDI (105 LE, 250 Nm) 5,10 l/100 km

2,0 TDI (140 LE, 320 Nm) 6,52 l/100 km

2,0 TDI (170 LE, 350 Nm) 6,77 l/100 km

Forrás: Spritmonitor.de
 

Hogy tetszik használtan a második generációs Škoda Superb?
átlag
8.06
szavazat
559
Hogy tetszik használtan a második generációs Škoda Superb?