Pár éve még azt hittük, az elektromos autózás lesz az a forradalom a személyi mobilitásban a XXI. században, ami összemérhető lesz magának az autózásnak a forradalmával. Most viszont egyre inkább úgy néz ki, nem is ez lesz az igazi változás az életünkben, hanem az önvezető járművek érkezése és tömeges terjedése.

Elképesztő méretű utazókapszula

Az idei Genfi Autószalonon hemzsegtek a kormány nélküli négykerekű dobozok, kapszulák, akadt koncepciómodell, amelyiknek önvezető képessége mellé még szárnya (na jó, forgószárnya, de abból négy) is volt. A jövő önvezető autói között moduláris megoldást, luxus- és hétköznapi kivitelt is találtunk. Íme, a műfaj két véglete:

Renault EZ-GO

Nem csak kis dizájncégek, stúdiók 3D-s látványtervei mutatták be a kormány nélküli jövőt, nagy cégek is hoztak ilyen prototípusokat, koncepciókat. Az egyik a Renault EZ-GO nevű robotaxija volt, egy kompakt, de tágas belterű jármű, amelynek egyetlen hatalmas felnyíló ajtaja alatt rámpán lehet besétálni, esetleg kerekesszékkel begurulni a kabinba.

Nehéz elhinni, hogy a jövőben ilyeneket kell majd kerülgetni az úton

Az utasok a félkörben kialakított kanapén üldögélve, mobilozgatva, neadj’isten egymással beszélgetve teljes passzivitásban várhatják, amíg a kocsi elviszi őket kiválasztott úticéljukig. Az EZ-GO még közel nem szériagyártásra tervezett termék, semmilyen konkrét számot, technikai adatot nem közölt róla a cég, azon kívül, hogy négykerék-kormányzása van és hatszemélyes.

Icona Nucleus

Az önvezető, 5-ös szintű autonómiára képes, vagyis teljességgel önálló, emberi beavatkozás vagy jelenlét nélkül is működő jármű-koncepciók között a Nucleus volt a csúcs Genfben. A hatalmas buborékban egy fotel és egy római stílusú, félfekvő utazásra lehetőséget adó pamlag található. Szinte látom, hogy az utóbbin hentergőző pöffedt milliárdost eteti tejszínhabba mártogatott eperszemekkel egy odaadó hetéra, ahogy a Nucleus csendben suhan a nyomornegyedek feletti magasúton célja felé. És időnként pezsgőt is kínál neki, a fedélzeti aranypalackos Bottega pezsgőből (mondjuk ez a jövő gazdagja elég sóher lehet: látványos külseje ellenére ebből csupán 6450 forint egy palack egy magyar kereskedés weboldala szerint).

Műszaki adatokat persze ettől a tanulmánytól is hiba várnánk, messze van még a megvalósulástól. Csak azt tudtuk meg róla, hogy kábé mai luxusszedán-méretű (öt és egynegyed méter hosszú), alaktényezője pedig 0,29.

Forrás: X