Hülyén hangzik, de a Genfi Autószalon nekünk nemcsak játék és mese. Aránylag rövid idő alatt kell szinte minden érdekeset megnézni, megfogdosni, feldolgozni. Azonban az időn kívül a többi látogatóval is meg kell küzdeni. Bár papíron mi a szakmai napokon vagyunk a szalonon, ettől függetlenül mégis rengeteg tébláboló “civilt” kell kerülgetni egész nap. Akik sokszor olyan autókat fényképeznek, amit bármelyik kereskedésben is megtalálhatnak.

Érthetetlen, mi annyira érdekes ezen a Mazdán

Készül az izgalmas snitt a Mazdánál

Aztán vannak azok, akik telefonnal tülekednek az autók körül, fene tudja, hogy minek. Telefonnal szelfizőből is rengeteg van, függőleges videókat is sokan toltak, amin aztán a Youtube felhasználók bosszankodhatnak. De a legszerencsétlenebbül a táblagéppel fényképezők festenek.

Mit lehet csinálni egy autószalonon? 2
Mit lehet csinálni egy autószalonon? 3

Mit lehet csinálni egy autószalonon?

Mit lehet csinálni egy autószalonon?

Mit lehet csinálni egy autószalonon? 27
Mit lehet csinálni egy autószalonon? 28
Mit lehet csinálni egy autószalonon? 29
Mit lehet csinálni egy autószalonon? 30
Mit lehet csinálni egy autószalonon? 31
Mit lehet csinálni egy autószalonon? 32
Mit lehet csinálni egy autószalonon? 33
Mit lehet csinálni egy autószalonon? 34
Mit lehet csinálni egy autószalonon? 35
Mit lehet csinálni egy autószalonon? 36
Mit lehet csinálni egy autószalonon? 37
Mit lehet csinálni egy autószalonon? 38
Mit lehet csinálni egy autószalonon? 39
Mit lehet csinálni egy autószalonon? 40
Mit lehet csinálni egy autószalonon? 41
Mit lehet csinálni egy autószalonon? 42
Mit lehet csinálni egy autószalonon? 43
Mit lehet csinálni egy autószalonon? 44
Mit lehet csinálni egy autószalonon? 45
Mit lehet csinálni egy autószalonon? 46
Mit lehet csinálni egy autószalonon? 47
Mit lehet csinálni egy autószalonon? 48
Mit lehet csinálni egy autószalonon? 49
Fotó megosztása:

Aztán vannak, akik szintén erre alkalmatlan, de legalább izgalmas dologgal próbálnak fényképezni. De szerencsére ennek teljesen tudatában is vannak. Az alábbi úriember egy ősöreg portréobjektív modern másolatával próbált szerencsét, amely első blikkre egy arab olajipari vállalkozó aranyozott luxusautójához illene. A csillogó, aranyszínű objektív váza azonban csak rézből van, a becsületes neve Petzval  objektív és 550 dollár körüli áron manapság is megvásárolható, utángyártott, modern formában.

Mókának megteszi a Petzvál objektív

Mókának megteszi a Petzvál objektív

Saját korában az volt benne a nagy szám, hogy a fényerős objektív a korábbi, több perces expozíciós időket a másodperc tört részére rövidítette, így könnyen, kényelmesen lehetett vele portrékat fotózni. Manapság attól népszerű, hogy gyönyörűen elkeni a hátteret, mintha örvénylene, úgy néz ki minden a téma mögött. Valahogy így:

petzval

A fiatalembert megkérdeztük, milyen képeket készít a díszes objektívje, de ő csak legyintett, hogy rémeseket. Tisztában volt vele, hogy nem ide való az ősöreg tervek alapján újraépített lencse, de egy próbát azért tett vele. Igaz, volt nála más különlegesség is, egy durván egy kilós, manapság, használtan is egymillió forint körül kapható 1,0-ás fényerejű fix 50mm-es Canon objektív, amilyet sajnos már bő 15 éve nem gyártanak. Azzal dolgozni is lehetett.

Azért a játék mellett van profi cucc is, a gépen egy 1,0-ás, 50mm-es ősöreg Canon objektív díszeleg

Azért a játék mellett van profi cucc is, a gépen egy 1,0-ás, 50mm-es ősöreg Canon objektív díszeleg

Ez a jóember az egyszemélyes show-ban hisz. Szelfipálca végén billegő telefonnal készítette a műsort, ördög tudja milyen lehet a végeredmény, de munka közben elég komikusan festett.

Egyszemélyes show, szlfipálcával, telefonnal

Egyszemélyes show, szelfipálcával, telefonnal

Komoly költségvetésű cégek mobil stúdióval vonultak fel, világítással, sok kamerával, kérdező nénivel, miazmással. Velük csak az a baj, hogy egy-egy érdekességet hosszú időre lefoglalnak. Viszont mókás látni, ahogy a kiállítókhoz hasonlóan az autós műsorok is nőkkel turbózzák fel a tartalmat. Lehet, nekünk is valami nagymellűt kéne túrnunk Rácz úr helyére, beszélő fejnek.

Vannak, akik egy fél stúdiót hoztak magukkal, lámpákkal, több kamerával

Vannak, akik egy fél stúdiót hoztak magukkal, lámpákkal, több kamerával

A kiállítás legérdekesebb jómunkásembere ez a bácsi, a maga túlméretes kamerájával. Igazából nem is a kamera, hanem a hozzávaló állvány méretei impozánsak. Olyannyira, hogy teljes gyalogsávot foglalt el használat közben, sarkait ki is bójázta a kezelő és vagy hatméteres magasságból lőtte a képeket.

A bácsi hatméteres, guruló oszlop tetejéről szeret fényképezni. Mindenkinek lehet valami becsípődése

A bácsi hatméteres, guruló oszlop tetejéről szeret fényképezni. Mindenkinek lehet valami becsípődése

A tébláboló forgalmi akadályok közé tartozik a következő úr is, aki gerjed mindenféle belépőre, karszalagra, izére, és szépen fel is fűzi őket a láthatóan nem olcsó kamera nyakpántjára.

Skalpgyűjtő bácsi, mázsányi belépővel, karszalaggal a nyakpánton. Bizton női bugyi gyűjteménye is van otthon

Skalpgyűjtő bácsi, mázsányi belépővel, karszalaggal a nyakpánton. Bizton női bugyi gyűjteménye is van otthon

És persze vannak a prospektusgyűjtők – őket megértem, gyerekkoromban én is tonnaszámra gyűjtöttem a nyugati hifiboltok katalógusait, hogy otthon álmodozva lapozgathassam őket – és a potyalesők, akik ajándék banyataligával, pendrive-kupaccal, ingyen bármivel tömik a zsebeiket megállás nélkül.