Számtalanszor elsétáltunk a két fekete tárgyalóbusz mellett, mire valami isteni sugallatra Horváth Zsolt kollégánk belépett a standra és vetett egy pillantást az egyik Mercedes belsejébe. Aztán szaladt értem meg a kameráért, és visszamentünk, hogy alaposabban is szemügyre vegyük a furgont, amiből egy Rollsra se irigy az ember.

A Klassen luxus-kisbuszok berendezésére szakosodott német vállalkozás. A Mansoryhoz hasonlóan gyári autókat, de nem szupersportautókat és luxusterepjárókat, hanem főként Volkswagen Transportereket, Mercedes Vianókat és Vitókat tesz sokkal-sokkal-sokkal drágábbá és fényűzőbbé, kívülről visszafogott stílusban. Igazi álcázott guruló palotákat gyárt, melyek kívülről – ha a megrendelő nem tiltja meg még ezt a kis átalakítást is – legfeljebb a VW-embléma vagy a Merci-csillag cirkalmas K-betűre cseréléséről ismerhetők fel.

Kívülről semmi nem utal arra, hogy ez nem egy széria Mercedes kisbusz


Kiemelhető lábtámaszos fotelpár hátul, függöny az ablakon, a legfinomabb anyagok mindenütt


A sofőrt és az utasteret elválasztó fal a XXI. században természetesen egy lesüllyeszthető képernyő

Odabent persze egyértelmű, hogy ezek az autók nem szerelőszalagon nyerték el végső formájukat, százezernyi másik példány között.

A póri szemnek nyomasztóan eltúlzott luxus a kocsi alapárán felül 3-500 ezer euróba, 100-150 millió forintba kerül. Ezt az árat meg lehet még emelni páncélozással; a Klassen saját műhelyében szereli fel golyóálló-aknaálló üvegekkel-lemezekkel autóit, ha a megrendelő igényli. Igazi guruló iroda egy ilyen kocsi, így a tévé mellett van benne saját műholdas kapcsolat, Xbox, kávéfőző, hűtőszekrény stb.

Aki azt gondolja, hogy a fenti képeken és videón mindent látott, amit a Klassen tud, nem is tévedhetne nagyobbat. Íme, egy prospektusfotó azokról a kocsikról, amit nem hoztak el Genfbe, nehogy összekaristolja bennük a PARKETTÁT a sok újságírótalp:

A gyári prospektusban parkettával feldobott változat látható

A vevőkör jellemzően afrikai, távol-keleti és orosz notabilitások közül kerül ki, de persze hotelláncok, nagyvállalatok is jelentkeznek a hagyományos prémium szedánoknál lakályosabb, tágasabb teret kínáló luxus-kisbuszok iránt. A Klassen képviselője nem említhetett neveket, hiszen ebben a méretre szabott furgoniparban a diszkréció talán még a márkázott kristálypohárnál vagy az ujjlenyomat-szkenneres beépített széfnél is nagyobb üzleti érték.