Visszatért a Honda 2005-ben eltűnt szabadidő-autója, a HR-V. A Jazz technikájára épülő modell másfél éve a világ más részein Vezel néven már forgalmazzák, Európában azonban most mutatkozott be.

 

Visszatért a Honda kis szabadidő-autója 2

A 4,3 méteres – a CR-V-nél kisebb – karosszéria a kupék jegyeit mossa össze a terepjárókéval. A tetőív, illetve a hátsó ablakok kialakítása mellett rájátszik a rejtett hátsó kilincs is. Az új Honda HR-V csomagtartója 435 literes, de ennél nagyobb tárgyak szállítására is alkalmas az autó, amelynek utastere gyorsan átalakítható.

 

A hátsó üléstámlák persze lehajthatók, a különlegesség az, hogy ilyenkor az ülőlapok is lentebb csúsznak, így síkban folytatódhat a csomagtartó padlója. A Jazzhez hasonlóan itt is felhajthatók önállóan a hátsó ülés üléslapjai, de – ellentétben az általános megoldással – nem az első ülések felé, hanem hátra. A hosszabb tárgyak szállításában pedig az anyósülés háttámlájának lehajthatósága segít.

 

 

A mai trendnek megfelelően fontos szerepet kap a szórakoztató és információs rendszer, amely itt alkalmazásalapú és a középkonzol – akár – héthüvelykes érintőképernyőjével vezérelhető, alkalmas internetes böngészésére, valósidejű hírek, forgalmi információk, időjárás-jelentések olvasására, internetes rádiók, zenestreamek lejátszására is. Gyárilag telepített szoftverei mellé további alkalmazások is letölthetők. Képes visszatükrözni a mobiltelefonok képernyőjét, de wifi, Bluetooth-, HDMI- és USB-kapcsolatra is képes.

Az utasokra radarszenzorok és – előre, illetve hátra néző – kamerák adatait felhasználva vigyáz  kocsi.

A belépőszinten kívül a többi modellváltozatban szerepel a Honda vezetéstámogató rendszere, olyan elemekkel, mint az adaptív tempomat, az aktív városi fékrendszer, a frontális ütközésre figyelmeztető rendszer, a sávelhagyásra figyelmeztető rendszer, a jelzőtábla-felismerő rendszer.

 

Visszatért a Honda kis szabadidő-autója 3

Európában kizárólag fronthajtású változatban lesz kapható a HR-V, 130 lóerős, 1,5-ös benzines, és 120 lóerős, 1,6 literes dízelmotorokkal. Alapesetben hatfokozatú kézi váltó kerül a kocsikba, a benzineshez folyamatosan változó áttételű, CVT is rendelhető.