Az ókori görögök, rómaiak isteni alkotásoknak képzelték a vulkánokat, és az Aston Martin újdonságát szemlélve bizony nem nehéz felfedezni a párhuzamot.
A mindössze 24 példányban készülő Vulcan különleges versenyautó, amelynek minden elemét pontosan az ügyfél igényeihez és képességeihez lehet szabni, így akárki ül is be a volán mögé, garantáltan kiautózhatja magából és a Vulcanból a maximumot.
A házon belül tervezett autó  progresszív dizájnja már a következő generációs Aston Martinokat előlegezi meg, feltűnő a hasonlóság a Vulcan és a közelgő James Bond filmben szerepet vállaló DB10 között.
A dizájnnál lényegesebbek a menetképességek. Az autó a cég 7,0 literes, V12-es behemótjának végletekig felhúzott változatát kapta meg. Az orrba messze hátratolva beépített szívómotor teljesítménye meghaladja a 800 lóerőt, ami a szénszálas karosszériával és számos könnyített alkatrésszel (pl. magnézium kardáncső, karbon kardántengely) együtt az FIA WEC hosszú távú világbajnokságban részt vevő versenyautóknál is jobb tömeg-teljesítmény arányt eredményez.
Nem holmi játékszer tehát a Vulcan gazdag vevőknek, hanem potens pályaautó. Pontosan ezért az ügyfeleknek fel kell nőniük a feladathoz: a márka egyedi versenyzői programjában lépcsőzetesen szoktatják hozzá az autóhoz a vásárlókat, olyan egzotikus típusokat alkalmazva, mint a V12 Vantage S, a hiperritka One-77 vagy a Vantage GT4 versenyautó. Emellett gyári szimulátorban is versenyezhetnek.
Tüzet köp az Aston Martin fenevadja 3
A motor ereje részlegesen önzáró differenciálművön keresztül jut el a versenyabroncsokkal szerelt hátsó kerekekre, a lassításról elöl 380, hátul 360 mm átmérőjű karbon-kerámia fékek gondoskodnak. A váltó hatfokozatú, szekvenciális.
A futómű nyomórudas kialakítású, a lengéscsillapítók állíthatók, a fékerő eloszlását a vezető szabályozhatja, ahogy a kipörgésgátló is módosítható.
Bár versenyautóhoz méltóan a tömegcsökkentés mindenek felett áll, mégis csak luxusautóról van szó, így a színek és kárpitok tekintetében szabad kezet kapnak a vásárlók.
A további műszaki adatok, valamint a költségek hamarosan kiderülnek, talán már a jövő héten, amikor az Aston Martin Vulkánja hivatalosan is kitör.
Tüzet köp az Aston Martin fenevadja 4