Huszonhat centiméterrel hosszabb és közel tizenhéttel szélesebb elődjénél a MINI Clubman második kiadása. 4,2 méteres testét légbeömlők, az anyavállalat BMW kupéitól ellesett, örvénylés-csökkentő nyílások és szokatlanul sok ajtórés tagolja: míg az első Clubman három oldalajtóval operált, a mostani kiadás feladta az értelmetlen geget, és átállt a praktikusabb négyajtós kivitelre. 

Hátul persze megmaradt a szárnyas ajtó, ami a jelentősen nagyobb szélesség (1,84 m) mellett, a vízszintesre átforgatott hátsó lámpatestekkel együtt különösen impozáns látványt nyújt – nem mellékesen ez indokolta az osztott tetőspoiler alkalmazását. Izgalmas stíluselem a tetőn az egybefüggő panorámatetőt kiváltó, kétrészes plexi felület. 
A nagyobb külméretek tágasabb férőhelyet, és ezáltal valódi ötszemélyesnek mondott utasteret eredményeztek. A kék, piros és fekete bőrkárpitok, a faanyagok és a mindenütt alkalmazott diszkrét háttérvilágítás nemes környezetet teremt, ugyanakkor az ajtókban tárolórekeszeket találunk. A csomagtartó kétfenekű, méghozzá az átlátszó fajtából: az üveglap alatt illik tisztán és rendezett tárolni cuccainkat. 
A kezelőfelület is átalakult: míg az elrendezés megmaradt, mostantól minden óra digitális (bár ez a sorozatgyártásig minden bizonnyal változik majd), a középső monitoron megjelenő információk három, programozható gomb segítségével közvetlenül érhetők el. A MINI-ben megszokott billenőkapcsolókat imitáló gombok funkcionalitása az aktuális menüponttól függ; az éppen elérhető szolgáltatások piktogramja megjelenik a padlókonzolt borító kijelzőn. 
A formájában hosszan részletezett tanulmány műszaki jellemzőiről egy sort sem ír a MINI közleménye. A motortérben minden bizonnyal a közelmúltban bemutatott új MINI erőforrásai jelennek meg – ezek egyelőre összesen hárman vannak, 102, 136 és 192 lóerővel; a később érkező dízelmotor másfél literes lökettérfogatából 95-118 lóerő között hoznak ki a mérnökök. 
A MINI Clubman sorozatgyártású változata minden bizonnyal ősszel lép majd színre; addig barátkozzunk meg új méreteivel és az eredeti MINI-re egyre kevésbé emlékeztető idomokkal.