Martin Winterkorn, a Volkswagen-konszern elnöke tegnap este a cégcsoport estéjén bemutatta a VW új szupertakarékos járművét, a Polo BlueMotiont. A vezető elárulta biztos benne, hogy tudják tartani a kitűzött célt, és az egyelőre tanulmányként létező kisautó 2010 februárjára sorozatgyártásba kerülhet.

Az új Polo BlueMotion jelentősen ráígér elődjére. Míg az átlagosan 3,9 liter gázolajat használt, addig a tanulmány beéri 3,3 literrel száz kilométerenként. Szén-dioxid-kibocsátása csupán 87 gramm/kilométer. Ehhez a teljesítményhez új 1,2 literes, közösnyomócsöves dízelmotort fejlesztettek, amelynek munkáját Start&Stop, illetve fékenergia-regeneráló rendszerek is segítik.


Természetesen nem elhanyagolhatóak a súlycsökkentésre irányuló erőfeszítések sem, tekintve, hogy a kocsi csupán 1080 kilogramm. Ehhez jön az aerodinamikailag optimalizált karosszéria. A normál változatokhoz képest 10 milliméterrel alacsonyabbra ültetett kasztnin átalakított orr-rész, speciális hátsó szárny, illetve padlólemez csökkenti a légellenállást. A Polo BlueMotion alacsony gördülési ellenállású, 15 colos abroncsokat kapott.