95 éves történetének egyik leggyorsabb utcai autóját mutatja be hamarosan az Aston Martin. A Genfi Autószalonon leplezi le a cég a Vantage Coupe V12-es motorral szerelt kivitelét. Az eddig csak   V8-as motorral kínált típus orrába a cég ismert 6,0 literes blokkja került, amelynek teljesítménye ebben az esetben 517 lóerő. A motor maximális nyomatéka 570 Nm.

Belül sportülések és Alcantara borítás

Belül sportülések és Alcantara borítás

Belül sportülések és Alcantara borítás


Mindez elég arra, hogy a Vantage 4,2 másodperc alatt képes legyen nulláról százig gyorsítani, vagyis 0,1 másodperccel még a DBS-nél is gyorsabb. A hatfokozatú manuális váltóval ellátott Vantage V12 végsebessége 305 km/óra. A 2007-ben elkészült tanulmányautón alapuló kocsi az eddigi leggyorsabb Vantage.

Bár a motor 100 kilogrammal többet nyom, mint a V8-as, az új modell össztömege csak 50 kilogrammal több, mint az eddigi Vantage, köszönhetően annak, hogy a karosszériát és más elemeket fogyókúrára fogták.

Persze nemcsak a motor új, de önzáró differenciálművel és módosított futóművel szerelik az erősebb Vantage-t, amelynek lassításáért hatalmas méretű karbon-kerámia féktárcsák felelnek. A feszesebb felfüggesztés mellett a karosszéria 15 milliméterrel alacsonyabbra került.

Diffúzorral is ellátták

Diffúzorral is ellátták

Diffúzorral is ellátták


Ahogy az illik, a nagyobb teljesítmény sportosabb külsővel párosul. Mindezt persze a fizika is megköveteli, így a motor jobb hűtése érdekében nagyobb hűtőnyílással és új a motorháztetőn kialakított levegőkilépőkkel látták el az autót. A jármű stabilitását nagyban javítja az új orrspoiler és hátsó diffúzor, de nem szabad megfeledkeznünk az egyedi 19 colos felniken feszülő 255, illetve 295-ös abroncsokról sem.

A V12 Vantage az Aston Martin brit főhadiszállásán Gaydonban készül, különlegességét azzal kívánja fokozni a cég, hogy mindössze ezer darabot gyártanak belőle.