Kényelmeseknek

Tegnap este a késő este induló és ehhez még el is késő repülőjárat ellenére elcsíptük a Volkswagen-rendezvényt. A vendégeket már szállították haza a szintetikus üzemanyaggal hajtott Audi A8 GTL-ek, de mit sem törődve ezzel, belopóztunk a munkások között, felmarkoltunk egy behűtött citromos sört és kattintottunk pár képet két brutális példányról.

Majdnem 30 litert bever városban. És ez gyári adat

Majdnem 30 litert bever városban


Előtte átverekedtük magunkat egy csomó BlueMotion és Greenline-modellen, hogy meglássuk azt, aminek semmi köze a környezetvédelemhez, viszont brutális és gyönyörű”. A világ legexkluzívabb kupéja” – csak így jellemzi az angol luxusautókat gyártó cég a vadiúj Bentley Brooklandset.

A majdnem 5,5 méter (5411 mm) hosszú kétajtósból összesen 550 darabot fognak gyártani, még jó, hogy nem többet, különben bajban lennének a sarkvidéki pingvinek. A Brooklandset ugyanis az eddig legbrutálisabb Bentley-motor hajtja, amely ontja magából a káros anyagot. Kilométerenként egy font CO2 jön ki belőle.

Erősebb és könnyebb az új Gallardo

Erősebb és könnyebb az új Gallardo


A megalomán luxuskupét egy 6,7 literes, duplaturbós motor ráncigálja 530 lóerővel és őrületes 1040 newtonméteres nyomatékkal.

Szupersportautós gyorsulásról viszont szó sem lehet, mivel a világ legtágasabb kupéja 2,7 tonnát nyom. Így 5,3 másodperc kell 100-ig, viszont onnan feltehetőleg erőlködés nélkül gyorsulhatunk a végsebességig, amit 296 km/órában ad meg a gyár.

A kizárólag a legnemesebb bőröket és faanyagokat tartalmazó Bentley nem épp gazdaságos, gyári városi fogyasztását 28,8 literben határozta meg a gyártó. Vegyes használatban is alig fogyaszt 20 liternél kevesebbet, és a szén-dioxid-kibocsátás ilyenkor is legalább 465g/km. Mindenek ellenére nem hisszük, hogy sokáig fogja keresgélni gazdáit a készülő 550 példány.

Sportosaknak

Pofátlanság: feláras a szárnyas embléma

Pofátlanság: feláras a szárnyas embléma


A Bentley mellett matchboxnak tűnik csak az új Lamborghini Gallardo LP560-4.

Minden idők legsikeresebb Lamborghini-modellje, a Gallardo is kapott némi vérfrissítést. Egy teljesen új, V10-es motor hajtja a kis Lambót, ami 40 lóerővel erősebb a korábbi Gallardónál.

A közvetlen befecskendezésű 5,2 literes benzinmotorral 3,7 másodperc alatt gyorsul 100-ra, és 11,8 alatt már a 200 km/órás sebességet is eléri. Végsebességben odaveri a Bentley-t, itt 325-nél ér véget a móka, bár az már inkább félelmetes lehet, mint vicces.

Érdemes a dolgok mögé nézni

Érdemes a dolgok mögé nézni


A sportautó 20 kilót fogyott mostanra, mindössze 1410 kilogrammot nyom a mérlegen. Persze ezzel sem leszünk a zöldek kedvencei, városban ez is beveri a 21 litert, és átlagosan 351 gramm káros anyagot ereget a levegőbe kilométerenként.

Teljesen új az automatizált e-gear-váltó is, ami “Corsa” üzemmódban 40 százalékkal gyorsabban kapcsol, mint korábban. A versenypályára való beállítás mellett négy másikból is lehet szemezgetni, van például automata üzemmód is, ha belefáradtunk volna a rohanásba.