Tavaly az egyedi sportkocsikat gyártó Spyker felvásárolta a Midland csapatot, így a 2007-es lesz az első önálló éve a Forma-1-ben a holland gyártónak. F1-es szereplését pedig egy eddigieknél is különlegesebb autóval ünnepli a Spyker. A Zagato tervezőstúdió bevonásával létrehozták a Spyker C12 Zagatót.

A különleges jármű a Spyker C12 Spyderre épül, így a műszaki alapok azonosak. Aggódni azonban nem kell, a Volkswagen AG-től érkező V12-es motor itt is 500 lóerőt présel ki magából, így a menetdinamika továbbra is fantasztikus.

Egy szabvány százas sprintet 3,8 másodperc alatt tud le a sportkocsi, de a végsebessége is impozáns, 310 km/óra. A pilótának ezúttal lehetősége van arra, hogy kevesebbszer vegye kézbe a látványos váltókart, miután a C12 Zagatóhoz a hagyományos mellett félautomata váltó is kérhető, ennél – a Forma-1-hez hasonlóan – a fokozatokat a kormány mögötti fülekkel lehet kapcsolni.

Ami a külsőt illeti, a Zagato sokkal agresszívabb, harsányabb autót faragott a C12-esből. Az alumíniumból készült karosszérián Forma-1-es versenyautók elemeit jelenítették meg. Ilyen a kocsi orr-része, a motor feletti levegőnyílás, a visszapillantók, a diffúzor, de a versenysportból érkezett a hátsó sárvédők feletti kipufogócső megoldása is.

Tipikusan a Zagatóra jellemző megoldásként két púpként formázták meg a tetőt, de a kocsi “levágott” farrésze alapján is azonosítható a tervezőstúdió. Soha nem olcsó egy egyedi modell, és a Spyker C12 Zagato sem az, aki egy ilyet szeretne, annak közel 500 ezer eurót, azaz 124,8 millió forintot kell kifizetni. Vélhetően azonban már minden darabja elkelt.