Ki tudja, miért, a General Motors nem költ a Saab modellek fejlesztésére annyit mint más márkáinál. A Saab 9-5 tíz éves és még mindig piacon van, pedig manapság hat-hét év alatt kifuttatnak egy modellt. A Saabnál más utat választanak, például a Ford mellett egyedül a svéd gyártó kínál az európai piacon etanollal működő járművet.

Benzin sem kell bele

A Genfi autószalon egy újabb tanulmányt mutatnak be a témában, Saab 9-5 BioPower 100 Concept néven. Ez az első modell, amelynek motorja benzinen, illetve benzin és etil-alkohol keverékén kívül már tisztán etanollal is képes üzemelni. Eddig maximum 85 százalékban növényi alapú etil-alkohol és 15 százalékban benzin keverékkel üzemeltek az ilyen erőforrások.

6,6 s alatt százon

Nem is akárhogy teszi a dolgát a Saab. A 2.0 literes turbós blokk 300 lóerőre képes, de bevetésre vár a 400 newtonméteres nyomaték is. A bőséges teljesítmény remek mozgásra sarkalja a 9-5-öst, amely mindössze 6,6 másodperc alatt le is tud egy 0-100-as sprintet.

Tanulmányautóhoz híven a BiPower 100 is más, mint a sorozatgyártású modellek, ami az Aero X Concept formáját is megrajzoló Athony Lo-nak köszönhető. Nagy varázslatra ezúttal nem kell számítani, itt a motor a lényeg.