A “lakóautó” intézményének belépőszintje a kempingbusz. Ezek a járművek enyhe átalakításon átesett, széria közeli kis furgonok, amelyeknek hátsó ülései ággyá alakíthatók, kezdetleges konyha és külső zuhanyzó van bennük, az élet pedig nem is annyira a szűk belső térben, mint inkább egy kihajtható elősátor alatt zajlik a kirándulásokon.

A Volkswagen Transporter mindig is kedvelt alanya volt a kempingbusszá alakításnak, a félig-meddig gyári partner, a Westfalia neve fogalom kempinges körökben. A Frankfurti Autószalon pavilonjai között sétálva találtunk egy nem annyira gyári, de nagyon igényes és praktikus variációt a témára:

A SpaceCamper a cég weblapjának képei alapján derűs, jó hangulatú manufaktúra, ahol vidáman kopácsoló mesteremberek készítik a felhajtható tetejű, cipzáros ponyvával afféle mobil sátorrá alakítható Transportereket. Egy fullos közeli T6-os kirándulójárgány kb. 65 ezer euróba kerül, de a cég árlistájáról kedvére mazsolázhat a megrendelő, ha nem kéri az összes elérhető kis praktikus vacakságot.