Opel Monza A1, 1978

Opel Monza A1, 1978


A Calibra 1997-es távozása óta nincs középkategóriás kupéja az Opelnak. A jelek szerint mégsem a maga korában előremutatónak számító, különösen áramvonalas Vectra-variáns tér majd vissza, hanem egy jóval korábbi legenda: a nyolcvanas évek Monzája adja nevét az új tanulmányhoz. 

Sőt, nem csak a nevét: a nagy kupé ugyanis alighanem hátsókerék-hajtású lesz, mint elődje. Ez meghatározza a felhasználható padlólemezt és a motorokat is: az előző Vectrán alapuló Cadillac BLS utódja, a Cadillac ATS például szóba jöhetne. 
Szintén érdekes műszaki ihletadó lehetne az idén Sanghajban bemutatott Buick Riviera tanulmány, amely elsősorban hálózatról, mégpedig vezeték nélkül tölthető hibrid hajtásláncával járulhatna hozzá a Monza GT sikeréhez. 
Ami a formavilágot illeti, az Opel eddig egyetlen képet tett közzé az érkező autóról. Ez két, 2007-es forrásból látszik táplálkozni: az egyik a jelenlegi Insigniát kupé formában felvezető GTC, a másik az eltérő kategóriába tartozó, ám látványos orrkialakítású Flextreme tanulmány
Sorozatgyártásról egyelőre nincs szó, de a fent vázolt elmefuttatások mind egy irányba mutatnak: a General Motors szeretne világszerte betörni az Audi és a BMW felségterületére, aminek kiváló eszköze volna a 4-es szériával vagy az A5-el konkuráló nagy kétajtós, így az kettő-négy éven belül megvalósulhat.

Opel GTC Concept, 2007