Míg a tavalyi Forma-1-es szezonban Fernando Alonso sorra gyűjtötte az Aston Martinnal a dobogókat, addig idén már a kezdetek óta lemaradásban vannak a legjobbaktól. Talán ennél is rosszabb, hogy a fejlesztéseik kevésbé hatékonyak, mint a riválisok újításai, akik elléptek tőlük vagy meg is előzték őket.

Alonso a Spanyol Nagydíj időmérőjén csak a 11. lett, vasárnap pedig a tizedik helyről kezdheti meg hazai versenyét Sergio Perez büntetése miatt. Aligha ilyen eredményre vágyott otthon, de mint mondja, ennek is örül. „Fájdalmas ezt mondani a hazai lelátók előtt. Az időmérő előtt még pesszimistábbak voltak az előrejelzéseink” – fogalmazott az eredménnyel kapcsolatban 2005 és 2006 világbajnoka.

F1: Alonso kimondta, szenvedés vár rájuk 1

Kép: Vince Mignott/MB Media/Getty Images

Az Aston Martin akár harcban is lehetne néhány pontért, ám szerencsétlenségükre Alonso egykori csapata, az Alpine éppen megerősödött, így jelenleg nekik van a legnagyobb sanszuk arra, hogy a négy topcsapat nyolc pilótája mellett világbajnoki egységekkel gyarapodjanak. „Ők egyre jobbak, mi pedig egyre rosszabbak vagyunk. Nem éppen remek a két dolog kombinációja. Többször is elmondtam azonban, hogy van még néhány dolog a tarsolyunkban, ami visszavihet minket a jó irányba.”

Alonso ezzel az érkező fejlesztésekre utalt, ám azok még nem mostanában kerülnek fel az autóra. „Ez fájdalmas lesz itt, Ausztriában és Silverstone-ban is. Pontokat kell szereznünk, legyen szó 7., 8., 9., akárhányadik helyről. Nem adhatjuk fel és pozitívnak kell maradnunk ezekben a kemény időkben is” – mondta a spanyol.