Habár az őszről tavaszra rakott Japán Nagydíj miatt nem pontosan tíz éve, de a tíz évvel ezelőtti szuzukai futamon történt események idézték elő a Forma-1 eddigi utolsó tragédiáját. A Marussiával versenyző Jules Bianchi egy, a sóderágyban tartózkodó munkagépnek csapódott az esős versenyen, sérülései pedig olyan súlyosak voltak, hogy 2015 júliusában szervezete feladta a küzdelmet.

Bianchi a ferraris Charles Leclerc keresztapja volt, gyerekkoruktól fogva ismerték egymást, és mindketten a Ferrari akadémiáján pallérozódtak. Nem csoda hát, hogy az évfordulóra a monacói különleges festéssel készült.

F1: Megható gesztussal készült a hétvégére Leclerc 1

Kép: Scuderia Ferrari

„Idén tíz éve, hogy elvesztettük Jules-t itt Japánban. Rengeteg közös emlékünk van, melyet sosem felejtek. Hiányzol és mindent megteszek, hogy vasárnap a dobogó legfelső fokára felvigyem a sisakot” – fogalmazott közösségi oldalán Leclerc, akinek fejvédője egy az egyben Bianchi dizájnját idézi. A sisakon feltűnik a 17-es, a francia pilóta rajtszáma is, melyet a tragédia után visszavonultatott a Forma-1.

F1: Megható gesztussal készült a hétvégére Leclerc 2

Kép: Scuderia Ferrari

F1: Megható gesztussal készült a hétvégére Leclerc 3

Kép: Michael Potts/BSR Agency/Getty Images