Szinte az utolsó pillanatban nyújtott be kérelmet a közel három héttel ezelőtt rendezett Amerikai Nagydíj felülvizsgálata kapcsán a Haas, miután kiderült, hogy több pályaelhagyást is figyelmen kívül hagytak Austinban. A szerdai meghallgatás után azonban elhalasztották a döntést, így annak eredményére még egy napot várni kellett.

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) magyar idő szerint csütörtök délután jelentette be, hogy elutasította a Haas óvását, ami azt jelenti, hogy az austini verseny – kizárások utáni – végeredménye immár hivatalos, így az amerikai gárda a hazai futamán is pont nélkül marad.

A meghallgatáson a Haas fedélzeti kamerás felvételekkel – Sergio Pérezével, Alexander Albonéval, Logan Sargeantéval, valamint Lance Strolléval – próbálta meggyőzni a felügyelőket arról, hogy az érintett versenyzők a 6-os kanyarban többször is négy kerékkel hagyták el a pályát. Albon esetében a mögötte haladó autók fedélzeti kamerás felvételeit is benyújtotta az alakulat.

A hivatalos indoklás szerint ezekkel a videófelvételekkel nem tudtak új bizonyítékot felmutatni, mivel ezek már a verseny leintését követő, esti döntéseinek idején is az FIA rendelkezésére álltak. Mindazonáltal ezek akkor sem számítottak teljes értékű bizonyítéknak, a pályaelhagyások tényét ugyanis a zárt láncú biztonsági kamerás (CCTV) felvételek hiányában nem sikerült kellően alátámasztani.

Ez viszont nem jelenti azt, hogy következményei nem lesznek a pályaelhagyásoknak, a jövőre nézve ugyanis már keresik a megoldást arra, hogyan lehetne leszámolni a pályahatárok értelmezéséből fakadó félreértésekkel – akár jobb technológiai megoldások alkalmazásával, akár a pálya módosításával, de az sem kizárt, hogy mindkettővel tesznek ellene.