Daniel Ricciardo kezében még az augusztus végi Forma-1-es Holland Nagydíj első szabadedzésén törtek csontok. Az AlphaTauri ausztráljának így nem tartott sokáig a visszatérés, megkapta viszont a lehetőséget Liam Lawson: a helyettes parádésan mutatkozott be, a legutóbbi Szingapúri Nagydíjon pedig megszerezte első világbajnoki pontjait is.

F1: Csúszhat Ricciardo visszatérése 1

Daniel Ricciardo balesete Zandvoortban

Az előzetes tervek alapján úgy nézett ki, hogy Lawson utolsó beugrása a Japán Nagydíj lett volna, azonban úgy néz ki, hogy Ricciardo keze még nem lesz versenyzésre alkalmas állapotban a szuzukai futamot két héttel követő Katarra.

Pontos képet azonban mindenki csak akkor kap, miután az AlphaTauri is meggyőződött arról, mi is a helyzet régi-új pilótájukkal. „Még mindig a felépülési fázisban tart. Még egy kicsit távol vagyunk [Katartól – a szerk.], szóval nem akarunk célt kitűzni. A felépülése jól halad. Terveztünk némi szimulátormunkát a visszatérés előtt” – fogalmazott Jonathan Eddolls, a versenyekre utazó mérnökök főnöke.

Eddolls hozzátette, semmiképpen sem akarják siettetni Ricciardo visszatérését, hisz az senkinek sem hiányozna, ha tovább sérülne a törött-műtött keze. Bíznak azonban a szimulátorban, ahol a pilóta érezheti, mit bír és mit nem. Az is kiderült, nagyon is számolnak azzal, hogy Lawson további versenyt vagy akár versenyeket kap.

F1: Csúszhat Ricciardo visszatérése 2

Liam Lawson

„Nagyon gyorsan felvette a vonalat. [Cunoda] Juki még előnyben van vele szemben, mely várható volt a tapasztalatukat tekintve. De a tény, hogy a Q3-ba jutott és pontokat szerzett nagyon gyorsan egy nem túl versenyképes autóban… ha összehasonlítjuk néhány korábbi pilótánkkal, akkor láthatjuk, hogy van benne potenciál. Azt gondolom, hogy izgatottan várjuk, hogy együtt dolgozzunk vele, amíg Daniel felépülésére várunk.”