Még decemberben frissítették az FIA Forma-1-re, illetve a többi, a szövetség által felügyelt sorozatra vonatkozó sportszabályzatot, melyben leszögezték, hogy a versenyzőknek nem lehet nyilvános politikai, vallási vagy egyéb személyes véleményük, mivel azok összeférhetetlenek a testület semleges álláspontjával.

A Nemzetközi Automobil Szövetség szólásszabadságot az öltözék és egyéb vizuális elemek szempontjából is korlátozó szabálymódosítását számos kritika érte, ám pénteken, egy, a csapatoknak eljuttatott dokumentumban tiszta vizet öntöttek a pohárba annak kapcsán, mikor politizálhatnak a résztvevők, ahogy azt is, mikor nem.

Ebből kiderült, hogy a versenyzők továbbra is kifejthetik véleményeiket, ám a versenyhétvégék idején ezt csak saját felületeiken, a közösségi médiában, a médiának adott nyilatkozatok során, illetve akkor tehetik meg, ha az FIA hivatalos sajtótájékoztatón erre irányuló kérdés érkezik egy jelen lévő újságírótól. Ez utóbbi kivételtől eltekintve a sajtótájékoztatókon sem lesz rá lehetőség, csakúgy, mint a hivatalos program egyes eseményein, ideértve a pilótaparádét, a dobogóceremóniát, a himnuszt, vagy éppen a csoportfotózásokat.

Tisztázták a sokat kritizált, új F1-es szabályt 2

Pierre Gasly az ég felé mutat a 2021-es Magyar Nagydíj előtt. Erre lehetősége lesz ezután is.

Az FIA szóvivője a RaceFansnek megerősítette, hogy a meghatározott időszakokon kívül a pilóták szabadon véleményt nyilváníthatnak, ugyanakkor a mostani iránymutatás nem változtat a Nemzetközi Sportkódex idevágó, 12.2.1.n cikkelyén, azt csak könnyítésnek szánták.

A szabályozás kivételként tekint a személyes jellegű vallási megnyilvánulásokra, mint amilyen az ég felé mutatás vagy a keresztvetés – ez utóbbit jellemzően Pierre Gaslytól, az Alpine frissen igazolt versenyzőjétől láthattuk az elmúlt években.

Kommünikéjében az FIA tíz példát nevezett meg arra, melyek azok a képek, szimbólumok, gesztusok, szavak vagy megmozdulások, amikkel bajba sodorhatják magukat. Ugyanakkor lehetőségük van külön engedélyt kérni ahhoz, hogy mentesüljenek az előírás alól – ezzel kapcsolatos igényüket azonban négy héttel a szóban forgó esemény előtt el kell juttatniuk a szövetségnek.

A Forma-1 23 futamból álló, 2023-as idénye két hét múlva rajtol a Bahreini Nagydíjjal.