Büntetőpontjai miatt került szorult helyzetbe Pierre Gasly, kihágásaiért ugyanis már tíz strigulával sújtották őt – vagyis már csak kettő választja el az automatikus egyfutamos eltiltástól, ennek veszélye pedig egészen jövő év májusáig, azaz kilenc hétvégén át fenyegetni fogja az AlphaTauri jelenlegi és az Alpine leendő versenyzőjét.

Részben Gasly helyzete tematizálta a Forma-1-es Sao Pauló-i Nagydíj csütörtöki médianapját, mivel a büntetőpontrendszer 2014-es bevezetése óta először fordulhat elő, hogy eltiltsanak egy királykategóriás versenyzőt, míg a Forma-2-ben idén háromszor, összesen négy alkalommal került sor kipontozódásra.

A pilóták szerint újra kellene gondolniuk a döntéshozóknak, miért osszanak büntetőpontokat, és miért nem. „Eddig eredményesek az ezzel kapcsolatos egyeztetések” – idézi Valtteri Bottas szavait a RaceFans. „Úgy értem, a jövőre nézve be fognak vezetni néhány változást. Pontokat ugyanis csak akkor lenne szabad adni, ha valaki valóban veszélyes, ártalmas önmagára vagy másra nézve a pályán” – magyarázta.

Az Alfa Romeo finnje hozzátette, szerinte Gasly „nem érdemli meg, hogy ilyen helyzetbe kerüljön”, viszont jelenleg ez a szabály, ám a lényeg az, hogy ez változzon. Bottasszal egyetértésben Sergio Pérez is arról beszélt, hogy csak indokolt, veszélyes helyzeteket kellene büntetőpontokkal szankcionálni, és „nagyon rossz lenne, ha emiatt bukna egy futamot” Gasly.

Azonnali változást akarnak az F1-es versenyzők 1

Sergio Pérez (Red Bull), Carlos Sainz (Ferrari), Pierre Gasly (AlphaTauri), Valtteri Bottas (Alfa Romeo) és Alexander Albon (Williams) a Forma-1-es Sao Pauló-i Nagydíj csütörtöki sajtótájékoztatóján.

„Én sem állok jól, és egyetértek Pierre-rel” – állt be a sorba Alexander Albon, aki bár egy év kihagyás után tért vissza, máris az eltiltást jelentő pontmennyiség felénél jár. A Williams pilótája sem tagadja, keménynek tartja a rendszert. „Hogy némileg kontextusba helyezzem, azt hiszem, három pontot csak pályaelhagyásért kaptam, ami egyáltalán nem veszélyes. Másoknak és magamnak sem ártok vele” – részletezte álláspontját a thai-brit.

Albon kifejtette, hogy további két pontot kapott, amiért a szaúd-arábiai hétvégén ütközött Lance Stroll-lal, bár – elmondása szerint – a versenyzők általános vélekedése alapján nem volt vétkes az esetben. „Szóval, sok olyan pont van a licencemben, amit szerintem nem érdemeltem meg” – összegezte helyzetét a 26 éves versenyző, aki szintén változásokat remél.

Ugyanakkor feltette a kérdést, mi lesz az eddig kiosztott büntetőpontok sorsa. „Tennünk kell valamit” – jelentette ki. „Szerintem egyikünk sem veszélyes, persze, megértem, hogy azokat büntetni kell, akik mégis azok. De úgy gondolom, a sok pontot nem ilyen esetek miatt osztották ki mindenkinek.”