A február végén kirobbant orosz-ukrán konfliktus eredményeként Nyikita Mazepint és környezetét sem kerülhették el a különféle szankciók, így neki sem volt maradása a Haas Forma-1-es csapatánál. Az amerikai istálló alig több mint egy héttel a szezonnyitó előtt jelentette be a szakítást, majd Kevin Magnussen újbóli leigazolását.

Mazepin már akkor hangoztatta, hogy semmiképpen sem akar felhagyni a versenyzéssel, és ha a háború miatt akár átmenetileg, akár végleg ki is siklott a királykategóriás pályafutása, hamarosan újra autóba ül: a Dakar-stílusú, helyi Silk Way-ralin áll majd rajthoz.

„18 éve foglalkozom motorsporttal, és nem áll szándékomban abbahagyni. Edzésben tartom magam, és remélem, hogy a Forma-1-be is visszatérhetek” – fogalmazott a 23 éves pilóta a Ria Novosztyi hírügynökségnek.

A TASZSZ hírügynökség értesülései szerint az off-road viadalon az egyedülállónak számító ATV-kategóriában fog indulni. Mazepin erre irányuló terveit a szóvivője is megerősítette. Az eseményre júliusban kerül sor és tíz napon át fog tartani, Moszkvában lesz a befutó – idén ráadásul Nagy Péter orosz cár 350. születésnapjának tiszteletére tartják meg.