Az orosz-ukrán háború miatt még a Forma-1-es szezon kezdete előtt kiesett a versenynaptárból az Orosz Nagydíj, de a sportág vezetése többször is úgy nyilatkozott, hogy dolgoznak az eredetileg tervezett 23 futamos naptár megtartásán. Sokáig Katar és Szingapúr tűnt a legesélyesebb beugró helyszínnek – utóbbi két, egymás utáni futammal -, ám végül az a döntés született, hogy nem pótolják a szocsi versenyt.

Ezzel a szeptember 11-i Olasz Nagydíjat követően kéthetes szünet következik majd az eredetileg tervezett egy helyett: a pilótáknak és a csapattagoknak kicsit több idejük lesz átérni Szingapúrba, október első hétvégéjére. A helyettesítés elmaradásában éppen ez, azaz az utazási, logisztikai nehézségek is közrejátszottak. Katar esetében az idei futball-világbajnokság, illetve az azzal járó kötelezettségek is a Forma-1 fogadása ellen szóltak.

A híreket a Motorsport beszámolója szerint jól fogadták a csapatok, akik főképp annak örülnek, hogy ezzel spórolhatnak költségeiken: az infláció őket is érinti, így még a tervezettnél is nehezebben tudják tartani a költséglimitet, ám a rövidebb versenynaptár segítséget jelent számukra ezen a téren.