Ross Brawn, a Forma-1 sportigazgatója megerősítette, hogy tárgyalni fognak a csapatokkal a költségplafon megemeléséről. Az idén 140 millió dollárból kellett volna kijönniük a csapatoknak, de a világszerte elszabaduló infláció miatt ez egyre nehezebb feladatnak tűnik.

Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke már hetekkel ezelőtt jelezte, hogy azonnali felülvizsgálatra lenne szükség, például a szállítási költségek elszabadulása miatt. 2021-hez képest több megkerülhetetlen termék és szolgáltatás ára is drasztikusan emelkedett, amivel előzetesen senki nem számolt.

Brawn szerint valóban egyeztetésekre van szükség, a költségplafon már az F1 Commission következő, keddi ülésén téma lesz. “Amikor ezeket a szabályokat megalkottuk, az infláció viszonylag alacsony és kiszámítható volt. Jelenleg magas és kiszámíthatatlan” – ismerte el Brawn.

“Ha az inflációt az F1-es csapatokra vetítjük, azt látjuk, hogy jelen pillanatban minden nagyon drága számukra. De szerintem találunk megoldást.”

Ahogy általában lenni szokott, nincs teljes összhang a csapatok között a kérdésben, az Alfa Romeo például hallani sem akar a költséglimit idei emeléséről. A csapat csak arra nyitott, hogy 2023-ról kezdődjenek megbeszélések – kérdés, hogy egyedüliként meg tudja-e buktatni a terveket.