Még csak öt futamot rendeztek meg az idei Forma-1-es szezonból, máris láthatáron belül vannak az első motorbüntetések. A RacingNews365.com cikke szerint összesen nyolc versenyző táncol pengeélen, már ami a büntetlenül felhasználható komponensek számát illeti.

A legrosszabb helyzetben Fernando Alonso és Cunoda Juki vannak, akik négy alkatrészből is elérték már a limitet – az esetükben már a következő csere büntetéssel járhat.A hátrasorolást legfeljebb akkor kerülhetik, vagy inkább halaszthatják el, ha csapatuk – jelen esetben az Alpine és az AlphaTauri – egy korábbi, javított elemet helyez vissza a motorba.

Valtteri Bottast, az Alfa Romeo finnjét sem választja el sok az első büntetésétől, ugyanis a turbófeltöltőből és a hőenergia-visszanyerő rendszerből (MGU-H) sincs már szabadon beszerelhető darabja, de egy vagy több komponenssel Carlos Sainz (Ferrari), Pierre Gasly (AlphaTauri), Alexander Albon (Williams), valamint Kevin Magnussen és Mick Schumacher, azaz a Haas párosa is hadilábon áll.

A jelenlegi szabályok szerint az energiatárolóból és a vezérlőelektronikából két-két, a belső égésű motorból, a turbófeltöltőből, az MGU-H-ból és a mozgásienergia-visszanyerő rendszerből (MGU-K) három-három darabot lehet büntetlenül használni, míg a kipufogóból nyolcat.