A háromszoros Forma-1-es világbajnok Ayrton Senna 1994. május 1-jén az akkor San Marinó-i Nagydíj néven futó imolai futamon szenvedett halálos balesetet. A hétvégén újra ezen a pályán versenyez az F1, igaz, most Emilia-romagnai Nagydíjnak nevezik a fordulót.

A helyszín ugyanakkor így is megfelelő arra, hogy Senna előtt tisztelegve bemutassanak egy, az emlékére különleges festést kapott F1-es autót.

A néhány éve a McLaren showcarjaként használt járgányt egy olasz gyűjtő ajánlotta fel a célra, az art caron pedig két művész, az olasz divattervező, Matteo Macchiavelli és a francia utcai képzőművész, Jisbar dolgozott.

Kattints a képre, galéria nyílik!

Felemás festésű autó a legendának 1
Felemás festésű autó a legendának 2

Felemás festésű autó a legendának

Felemás festésű autó a legendának 6
Felemás festésű autó a legendának 7
Felemás festésű autó a legendának 8
Fotó megosztása:

Az autó egyik felén Senna három ikonikus autójának festése jelentik meg: a Marlboro-McLaren fehér-pirosa, a JPS Lotus fekete-aranya és a Williams kék-fehér-arany Rothmans-fényezése, míg a másik oldalt Senna karrierjének pillanatai által ihletett graffitik díszítik.

„Ayrton Senna karizmája, személyisége, a kihívások, melyekkel szembe kellett néznie, az emberiessége, mind-mind inspirált engem és sok-sok embert, ezért elgondolkodtam, hogyan lehetne létrehozni valamit, ami képes lenne összefogni és átadni az általa közvetített üzenetet a kihívásokról, a kreativitásról, az emberségről” – magyarázta az art car mögötti elgondolást Macchiavelli.

Felemás festésű autó a legendának 9

A Senna-emlékautót első ízben ezen a hétvégén, az imolai Ayrton Senna Múzeumban állítják ki, majd ott lesz a miami és a monacói nagydíjakon is, végül pedig elárverezik, a bevétel egy része pedig a hátrányos helyzetű brazil fiatalokat segítő Ayrton Senna Intézethez kerül.

Az autó mellett Jisbar egy Senna Now névre hallgató NFT-kollekciót is tervez, ezek darabjait Imolában, Miamiban és Monacóban adják majd ki.