A Forma-1-es Szaúd-arábiai Nagydíj péntek estéjén elmaradtak a szokásos médiaprocedúra: a pilóták nem mondták el személyesen az újságíróknak tapasztalataikat, véleményüket, gondolataikat, hanem értekezletet tartottak a kialakult veszély miatt. Ám mindezt akkor sem tehették volna meg, ha nincs megbeszélésük: központilag nyilatkozatstopot rendelt el a Nemzetközi Automobil Szövetség.

Akit ez nem érintett, az Sebastian Vettel. A futamtól pozitív COVID-tesztje miatt távol lévő német néhány napja adott interjút egy német televíziónak, ahol nyilván nem esett szó támadásról az időbeni eltérés miatt, ám az elhangzottak így is tanulságosak.

“Nem mondhatjuk azt, hogy bojkottot hirdetünk és nem megyünk oda. Másfelől azonban odamehetünk és képviselhetjük a nyugati értékeket, megmutathatjuk a szabadságot és kiállhatunk érte. A kérdés csak az, mennyire lehet bátor az ember, amikor fizetést kap ezért?” – mondta a négyszeres világbajnok.

Vettel általában elég bátor ahhoz, hogy kimondja véleményét, ezt láthattuk már többször is az elmúlt évek során. “Néhányan pánikba esnek, amikor ezek a témák előkerülnek. Vannak olyanok is, akik szeretnék befolyásolni, mit mondok ezekről. Nem vagyok a legnépszerűbb pilóta a Forma-1 vezetőségének szemében. De senki sem mondhatja meg nekem, mit mondhatok, vagy nem mondhatok, még akkor sem, ha nem tetszik nekik, amit mondok” – jelentette ki az Aston Martin versenyzője.