Miközben a Forma-1-es mezőny Barcelonában próbálgatja a 2022-es versenygépeket, keleti szomszédunkban elfajult az orosz-ukrán konfliktus. Mindez hatással van természetesen a sportvilágra is: a BL-döntőről, mely eredetileg Szentpéterváron lenne, pénteken döntenek, de a Forma-1-nek is van Orosz Nagydíja és félig orosz csapata.

A Haas, megelőzve a kínos kérdéseket, a teszt mai sajtótájékoztatójáról vissza is hívta Günther Steiner csapatfőnököt. Napközben a Forma-1 is közleményt adott ki, miszerint figyelik a történéseket, de az Orosz Nagydíj megrendezésével kapcsolatos találgatásokat egyelőre nem kommentálják.

Sebastian Vettel azonban nem ül a babérjain. “Sokkoló volt ezekre a hírekre ébredni. Szörnyű, ami történik” – mondta az Aston Martin versenyzője. “Ha ránézünk a versenynaptárra, látjuk az orosz versenyt.

Az én véleményem az, hogy nem kellene odamennünk. Én nem fogok menni.

Rosszul tesszük, ha itt versenyzünk” – jelentette ki. “Sajnálom az embereket, az ártatlan embereket, akik életüket vesztik, akiket megölnek hülye indokok miatt. Nagyon különös és őrült a vezetés.”

Arról, hogy a többi pilóta csatlakozik-e Vettelhez, egyelőre nincs hír. “A GPDA még nem ült össze” – mondta a német, aki egyben a pilóták érdekvédelmi szervezetének egyik vezetője is. “Sokkoló és szomorú, ami zajlik. Meglátjuk, mi fog történni, de én már meghoztam a döntésem.”

Vettel szavait még Max Verstappen egészítette ki. “Ha egy ország háborúban van, nem helyes ott versenyezni” – mondta a regnáló világbajnok.

FRISSÍTÉS: A csapatfőnökök csütörtök este összeülnek Stefano Domenicali F1-vezérrel, ahol eldőlhet az idei Orosz Nagydíj sorsa.