Napokkal ezelőtt a Vezess is megírta, hogy többek között klímavédelmi okokra hivatkozva 2022-től betiltják a Forma-1-ben a futamok előtti, katonai repülőkkel tartott légi bemutatókat.

Az egyik leglátványosabb parádé az Olasz Nagydíjhoz kötődik, hiszen az esemény előtt az olasz trikolór jelenik meg a levegőben. Nem is kellett sokat várni arra, hogy a dél-európai országban szót emeljenek a bejelentés miatt.

Hivatalosan ugyan nem erősítették meg a hírt, a szervezők remélik, hogy a rajongók körében is népszerű elem végül mégiscsak a program része maradhat. „Bízom benne, hogy letesznek azon szándékukról, hogy eltöröljék a verseny előtti légi parádét” – mondta Geronimo La Russa, a Milánói Autóklub elnöke az ANSA olasz hírügynökségnek.

„Normális, hogy a károsanyag-kibocsátás csökkentése az egyik célkitűzésük, de úgy gondolom, a Frecce Tricolori (Trikolór Nyilak, az esemény helyi elnevezése – szerk.) nevű parádé nyerő elem, mindenki által értékelt hozzáadott értéket képvisel.”

A versenyzők közül eddig egyedül Sebastian Vettel kifogásolta a légi bemutatókat: a négyszeres világbajnok egyik tavalyi nyilatkozatában elmondta, szerinte ilyenekkel feleslegesen pazarolnak üzemanyagot.