Az idei évtől már a Mercedes színeiben fog versenyezni George Russell a Forma-1-ben: az eddig a Williamst erősítő pilóta viszont bevallotta, hogy korábban egyszer visszautasította a csapat ajánlatát, a brit Forma-4-ben szerzett 2014-es bajnoki címe után – így a Carlinnal és a Volkswagennel mutatkozott be a Forma-3-as Európa-bajnokságban.

„Mielőtt tárgyaltam a Carlinnal és a Volkswagennel, Totóval [Wolff] és a Mercedesszel is voltak egyeztetéseim” – nyilatkozta a Motor Sport Magazine podcastjében a GP3 és a Forma-2 korábbi bajnoka. Russell 2015 elején, miután találkozott Wolff-fal, végül egy e-mailben írta le neki, hogy ugyan nagyra értékeli a találkozást és a tanácsait, a másik csapathoz szerződik.

Russell akkori döntését azzal indokolta, hogy „azt hittem, ez jobb döntés a karrierem szempontjából”, mintha a Mücke Motorsportot és a Mercedes támogását választotta volna. „Úgy véltem, ha továbbra is jó munkát végzek, még mindig érdeklődhet irántam a Mercedes” – tette hozzá, és a válaszlevél is ezt támasztotta alá.

F1: Russell kihajította a Mercedest 1

Russell 2014-ben megnyerte a brit F4-es bajnokságot – már ekkor felkeltette a Mercedes érdeklődését.

„Véleményem szerint rossz döntést hozol, de maradjunk kapcsolatban, aztán meglátjuk, hogyan tovább” – elevenítette fel Wolff válaszát. Végül újra kereszték egymást Russell és a Mercedes útjai, épp akkor, amikor a BMW is bejelentkezett Russellért, egy jól fizető ülést ígérve a DTM-ben.

„Már majdnem aláírásra kész volt a BMW-s szerződés, amikor ültem a kádban, és egyszer csak kaptam egy hívást Gwen Lagrue-tól. Azt mondta, hogy beszélni akar velem a Mercedeshez való csatlakozásról. És itt kezdődött minden. Akkor világossá tették számomra, ha aláírok a BMW-hez, a jövőben nem lesz újabb esélyem a Mercedesnél.”

Így került Russell 2017-ben a Mercedes nevelőprogramjába, két évvel később már a királykategóriában szerepelt, az idei évtől pedig – jelen állás szerint – a hétszeres világbajnok Lewis Hamilton csapattársaként kell majd helytállnia.