Habár amióta ősszel bemutatta új motorverzióját, lényegesen jobban muzsikál a Ferrari, de a Mexikóvárosi és egyelőre a Sao Pauló-i Nagydíjon sem a maranellóiak követik közvetlenül a Mercedest és a Red Bullt, hanem Pierre Gasly az AlphaTaurival. A francia versenyző a pénteki időmérő edzésen is ötödik lett, amitől még ő maga is lázba jött.

„Nagyon, nagyon boldog vagyok, pedig az első szabadedzés nehezen alakult számomra, és egy kicsit még az időmérőn is szenvedtem” – ugrott ki szinte a bőréből Gasly. „Akárhányszor kimentem a pályára, mindig találtunk egy picivel többet. Folyamatosan állítgattuk az autót, az apró javulások pedig minden egyes alkalommal megmutatkoztak.”

F1: Gasly miatt osztották ki a sajtót 1

Gasly ismét ott van a topcsapatok mögött.

„Sikerült mindezt összeraknom, amikor igazán számított. Hihetetlen kört futottam a Q3-ban, nagyon elégedett vagyok. Elképesztő, hogy közvetlenül a Mercedes és a Red Bull mögött végeztünk, ez a bajnokság szempontjából is kritikus pillanat volt számunkra” – utalt arra a 25 éves versenyző, hogy a faenzai gárda az Alpine-nal pontegyenlőségben harcol az ötödik helyért.

Ugyanakkor hozzátette: még két nap hátravan a hétvégéből, de igyekeznek minél jobb pozícióért harcolni Brazíliában.

Gasly teljesítménye azonban a Ferrari párosát – a franciával ellentétben – egyáltalán nem lepte meg. „Számotokra igen, nekünk nem” – szúrt oda a sajtónak Carlos Sainz, amikor a Sky Italia arról érdeklődött, meglepőnek találja-e pilótatársa szereplését. „Nem értem, miért folyik az a médiában, hogy mindig meglepetés nekünk, ha jó az AlphaTauri.”

F1: Gasly miatt osztották ki a sajtót 2

Sainz szerint egyáltalán nem meglepő, hogy nagyon jól megy francia kollégája.

„Mindig, minden szimulációban előttünk vannak fél tizedmásodperccel. Ha Pierre jó köröket fut, márpedig ez gyakran előfordul, nagyon nehéz legyőzni. Ez Brazíliában már 2019-ben is így volt, pedig akkor még messze nem volt ilyen jó autója, mint most, mégis jól mentek.”

Sainz eközben zsinórban másodjára zárt Charles Leclerc előtt időmérő edzésen, ami hatodik helyet ért a számára. „Kezdem megtalálni az utamat, a vezetési stílusomat ezzel az autóval. Az, hogy már pénteken is jó a tempónk, különösen fontos a sprint szempontjából” – értékelte teljesítményét.

F1: Gasly miatt osztották ki a sajtót 3

Leclerc nem volt elájulva a saját teljesítményétől.

Vele szemben Leclerc a Q3-as körével nem volt elégedett, első körét ráadásul használt lágy gumikon teljesítette. „Kissé ritmust vesztettem a használt lágyakon. Van ilyen, de próbáljuk majd kihozni a legtöbbet a szombatból. A sprintkvalifikáció esélyt ad egy jó rajtra, hogy kicsit előrébb lépjünk, de majd meglátjuk” – jegyezte meg óvatosan a monacói.

A Ferrarinál viszont azzal elégedettek lehetnek, hogy sikerült legyőzniük a McLaren párosát, így tovább nőhet a különbség a két csapat között a maranellóiak javára – a tét a konstruktőri dobogó legalsó foka.