2022-től a Honda nélkül folytatódik tovább a Forma-1, a japán márka ugyanis év végén szedi a sátorfáját, és gyári szinten nem lesznek jelen az F1-ben. A Red Bull így “magára marad”, saját motorfejlesztő részleget alapítottak, és a Hondától örökölt/vásárolt tudás segítségével csiszolgatják tovább erőforrásukat.

A japánok kivonulásával kapcsolatban visszatérő elem, hogy éppen a csúcs közelében hátrálnak meg. 2008-ban, amikor a csapatot Ross Brawn felvásárolta, a 2009-es kasztnijuk világverő volt, és több évnyi küszködés után beérett volna a munka gyümölcse. Idén pedig kijelenthető, hogy motorjuk a Mercedesével egy szinten teljesít, sőt, bizonyos pályákon talán még túl is szárnyalja azt.

Mindez azonban nem számít, még az sem, hogy Max Verstappen és a Red Bull vezeti a pontversenyeket. “A japánok nem változtatják meg döntéseiket. Az komoly arcvesztést jelentene” – mondta Helmut Marko, a Red Bull motorsportfőnöke. “A Honda támogatni fog bennünket a következő két évben egy összegért cserébe, addigra pedig készen leszünk a saját motorunkkal.”

A Honda már javában gyúr a 2022-es F1-es szezonra úgy, hogy jelen sem lesznek a sportágban. Projektjük részleteiről Jamamoto Maszasi, a Honda F1-es főnöke beszélt: