Ha az autója nem megy tönkre a rajtrácsra vezető körben, Charles Leclerc az első helyről indulhatott volna a múlt vasárnapi Monacói Nagydíjon. Annak ellenére tehette volna ezt, hogy az utolsó gyors körében falhoz csapta az autóját, emiatt piros zászlóval megszakították az edzést, megfosztva riválisait a javítás lehetőségétől.

Az IndyCarban létezik egy szabály, amelynek értelmében az a pilóta, aki piros (sőt, bizonyos esetekben sárga) zászlót okoz, annak törlik a két legjobb köridejét. Már közvetlenül az időmérő után megkérdezték erről Max Verstappent és Valtteri Bottast, ők azonban annak ellenére sem támogatták az ötletet, hogy Leclerc miatt pórul jártak.

Michael Masi versenyigazgató szerint ugyanakkor érdemes megfontolni ennek a szabálynak az esetleges átvételét. “Ismerem az IndyCar-szabályt, amelyet több nemzetközi FIA-sorozatban, illetve nemzeti bajnokságokban is alkalmaznak” – mondta Masi.

“Meg fogjuk vizsgálni az FIA-val és a Forma-1-gyel közösen, hogy megfelelő lenne az alkalmazása vagy nem.”

Toto Wolff ugyan nem ismerte ezt a szabályt, de a Mercedes csapatfőnöke szerint “ez egy intelligens megoldás”, amelynek alkalmazásával egyértelmű helyzetet lehetne teremteni.