Magyar idő szerint reggel 9 órakor a Haas hivatalosan bejelentette, amit egy ideje már sejteni lehetett, hogy

Nyikita Mazepin foglalhatja el az egyik autójukat 2021-ben.

Az idén még a Forma-2 mezőnyét erősítő 21 éves orosz pilóta jövőre csatlakozik az amerikai istállóhoz, szerződése több évre szól a Haas közleménye szerint. “Örömmel tölt el, hogy Nyikita Mazepin a Haasnál vezet jövőre” – jelentette ki Günther Steiner csapatfőnök. “Nyikita bizonyított idén a Forma-2-ben győzelmeivel és dobogóival, érett versenyzővé vált a junior kategóriákban, ahogy egyre feljebb lépkedett.”

“Életem álma válik valóra azzal, hogy Forma-1-es versenyző leszek” – kommentálta a történéseket Mazepin. “Nagyra értékelem a Gene Haas, Günther Steiner és az egész csapat által belém fektetett bizalmat. Egy fiatal versenyzőnek adnak lehetőséget, ezért köszönettel tartozom nekik. Várom a közös kapcsolatunk kezdetét, a pályán és a pályán kívül egyaránt” – mondta, hozzátéve, hogy alig várja, hogy mindez elkezdődjön.

A legtöbbeknek meglepő lehetett a bejelentés, hiszen sokan Mick Schumacher helyét biztosabbnak érezték az amerikai csapatnál. A mostani hírek természetesen nem zárják ki a Forma-2 listavezetőjének leigazolását.

Mazepin az F2 2020-as szezonzáró hétvégéjét az összetett harmadik helyéről várhatja, ám Forma-1-be kerülését inkább jó anyagi hátterének, mint tehetségének köszönheti. Pályafutása eddigi legnagyobb sikere a GP3-ban (mai nevén Forma-3-ban) elért ezüstérme volt, 2018-ból.

Az orosz rendelkezik már F1-es tapasztalatokkal: a Mercedesszel részt vett 2019 májusában a barcelonai évközi teszten, ahol a második napon a tesztnap legjobb köridejét autózta. Emellett a Force India szerelésében és autójában is láthattuk Mazepint: egy ideig úgy tűnt, édesapja lehet a tulajdonosa a bajba került istállónak, ám végül a Stroll-família vette meg a silverstone-i alakulatot, és nevezte azt át Racing Pointra.