A milánói San Raffaele kórház szombaton azt közölte, az 54 esztendős autóversenyző és paralimpikon állapota fizikai és idegrendszeri szempontból is stabilizálódott, így az otthonához és családjához közelebb eső pádovai intézménybe folytathatja felépülését – adta hírül az MTI.

Zanardi június 19-én szenvedett balesetet, amikor kézzel hajtott, háromkerekű járművel, handbike-kal részt vett egy parasportolók részére rendezett országos váltóversenyen. Amikor áttért a másik sávba, összeütközött egy szembejövő teherautóval, leesett a sisakja, súlyos fej-, arc- és szemsérüléseket szenvedett. A baleset után helikopterrel kórházba szállították, ahol lélegeztetőgépen volt és mesterséges kómában tartották. Azóta több stabilizáló műtéten is átesett, operálták az arcát és a koponyáját is.

Az olasz ismert autóversenyzőként 2001-ben a CART (mai nevén IndyCar) németországi versenyén olyan súlyos balesetet szenvedett, hogy mindkét lábát amputálni kellett. A saját maga által tervezett protézis segítségével megtanult újra járni, majd túraautóval is versenyzett. Ezt követően talált új kihívásként a kézihajtású kerékpárra, amelyben négy paralimpiai bajnoki címet nyert: kettőt 2012-ben Londonban, kettőt pedig 2016-ban Rióban.