Az egykori Renault-, Lotus- és Caterham-pilóta, Vitalij Petrov az idei Orosz Nagydíj előtt nyilatkozott a Forma-1 antirasszista kampánya, Lewis Hamilton aktivizmusa kapcsán.

„Szerintem felesleges a Black Lives Matter-poló, ahogy az is, hogy mindenkit térdelésre szólít. Ez mindenkinek a magánügye. Nem is értem a térdelést, a mi kultúránkban ugyanis csak két esetben térdelünk: a templomba isten előtt és amikor megkérjük a választottunk kezét” – nyilatkozta az orosz Championatnak.

„Mi lesz, ha valamelyik versenyző bejelenti, hogy meleg? Akkor szivárványos zászlót lengetnek majd, és mindenkit arra buzdítanak, hogy legyenek melegek?” – fűzte tovább a gondolatmenetét.

Petrov a hétvégéi Portugál Nagydíjon a négyfős versenybírói bizottság expilóta tagja lesz – a csütörtöki sajtónapon természetesen megkérdezték Lewis Hamiltont, hogy a volt rivális nyilatkozatának fényében mit is gondol erről.

F1: Hamiltonnak nem tetszik az új versenybíró 1

Vitalij Petrov

„Korábban nem olvastam ezeket, de most halottam. Szóval igen, mondhatom, hogy meglepetés számomra, hogy valaki olyat alkalmaznak, aki így gondolkodik és ilyen nyíltan kiáll az olyan dolgok mellett, amelyek ellen küzdeni kívánunk” – utalt az F1 sokszínűséget, egyenlőséget és befogadást támogató „We Race As One” kampányára.

„De azokat kérdezzék erről, akik őt választották, én nem sokat tehetek ezt illetően.”

„De az biztos, hogy olyan embereket kellene alkalmazni, akik haladnak a korral, értik a korszellemet és érzékenyek az ilyen ügyekre. Szóval nem igazán értem, mi is volt ezzel a cél, miért is pont ő van itt, mikor nem vagyunk híján a lehetőségeknek” – folytatta.

Péntekre az FIA reagált Hamilton szavaira:

„Az FIA azok közül jelöli ki a versenyzői stewardjait, akik rendelkeznek a munka magas szintű ellátásához szükséges releváns Forma-1-es tapasztalatokkal és szakértelemmel, valamint jelezték az FIA felé az erre való hajlandóságukat. A szövetség a kiválasztás során nem diszkriminál a versenybírói munka körén kívül tett nyilatkozatok alapján, ha azok nem ütköznek az FIA előírásaiba és etikai kódexébe.”