Sebastian Vettel 2015-ben schumacheri reményekkel érkezett a Ferrarihoz, de ahogy elődje, Fernando Alonso, ő sem tudott világbajnoki címet szerezni az olasz csapattal, a viszony pedig megromlott.

A négyszeres világbajnok német az év végén távozik a csapattól, hogy jövőre már az Aston Martinnál – idén még Racing Point – folytassa, a Forma-1 hivatalos podcastjének, a Beyond the Gridnek nyilatkozva így tekintett vissza a maranellói éveire:

„Nem hiszem, hogy utólag bármit is bánnom kell majd. Az igaz, hogy kudarcot vallottam, hiszen azt tűztem ki célul, hogy világbajnoki címet szerezzek a Ferrarival. Ebben kudarcot vallottam, ezt nem sikerült megvalósítanom” – ismerte el.

„Vannak dolgok, amiket jobban csinálhattam volna. Amiket korábban felismerhettem volna. Olyan csaták, amikbe nem kellett volna belemennem. De végső soron minden hozzájárult ahhoz, hogy eljussak oda, ahol ma vagyok.”

„Nem is igazán a pályán történt dolgokról beszélek. Sokak szerint mélypont volt az autó eldobása a félig nedves, félig száraz Hockenheimben (2018-ban), de én nem ilyenekre gondolok. Sokkal inkább a pályán kívül történtekre. De ha őszinte és szigorú akarok lenni magammal, igen, kudarcot vallottam. Voltak okai? Valószínűleg igen, de ezeket nem tekintem mentségnek. De akármi is történt, az vezetett el a következő lépéshez.”

A kérdésre, hogy mégis milyen csata volt, amit bárcsak ne vállalt volna, így felelt a 33 éves pilóta:

„Nem arról van szó, hogy bárcsak ne vállaltam volna. Így, visszatekintve úgy látom, hogy voltak csaták, amiket nem volt érdemes megharcolni. De azt hiszem, ilyen az alkatom, természetesnek éreztem a dolgot, és talán igazam is volt néha ezekben a küzdelmekben, vitákban. És végül így tanul, így érik az ember. A lényeg pedig, hogy tényleg nem bánok semmit, most pedig örömmel lépek tovább.”

„Nem bánom a Ferrarinál eltöltött éveket, sokat tanultam ezalatt. Egészen más csapat, másféle kultúra, ahol sok barátot is szereztem. A Ferrari tényleg sok szempontból különleges csapat.”