A Honda múlt héten váratlanul bejelentette, hogy csak a következő szezont vállalja a Forma-1-ben, 2022-től kizárólag az IndyCar-programját tartja meg. A japánok távozásával ismét háromra csökken a Forma-1-ben jelen lévő motorgyártók száma, ami a Renault szerint nem fest túl rózsás képet a jelenlegi szabályokról.

„Szeretném teljesen egyértelművé tenni: egyáltalán nem örülünk a Honda döntésének” – mondta Cyril Abiteboul, a Renault F1-es főnöke. „Ki kell mondanunk, hogy ez nem egy pozitív fejlemény a Forma-1 számára.”

„Olyan F1-et akarunk, amelyben jelen vannak az autó- és motorgyártók, illetve gyári beszállítók. Az, hogy háromra csökken a motorgyártók száma, nem jó dolog.”

„Le kell vonnunk néhány egyértelmű következtetést a kialakult helyzetből. A motorhelyzet egyszerűen nem fenntartható, nemcsak gazdasági, hanem technológiai szempontból sem.”

A tervek szerint a jelenlegi formula 2025 végéig marad, a Renault azonban előbbre hozná a reformot, hogy új gyártók csatlakozhassanak a sorozathoz. „Ez a fejlemény kemény gondolkodásra kényszeríthet mindenkit az új generációs motorok ütemezésével kapcsolatban. Tennünk kell valamit.”