Az AlphaTauri és a Red Bull Racing motorpartnere, a Honda – meglepetésre – péntek délelőtt bejelentette, hogy szerződésük 2021 végi kifutása után távoznak a Forma-1-ből.

A közlés után a cég vezérigazgatója, Hacsigo Takahiro külön sajtónyilatkozatot is adott, melyben a kiszállás fő okaiként az autóipari környezet „évszázados jelentőségű” változását, a karbonsemlegességet, a fenntarthatóságot említette.

Hacsigo ugyanakkor az F1-es projekt tanulságait és eredményeit is méltatta, az utolsó évre, 2021-re pedig teljes erőbedobást ígért.

„Van még hét futam az idei évből, jövőre pedig egy teljes szezon, amikor mindent megteszünk majd, hogy győzzünk. A jövő évben új erőforrást vetünk be, hogy jól szerepelhessünk a Red Bull-lal. A cél a világbajnoki cím megszerzése lesz” – szögezte le.

„Az első három (mclarenes – a szerk.) évünkben sokat küszködtünk, de sikerült túljutnunk a problémákon. Eddig öt győzelmet szereztünk, úgy gondolom, a győzelmeknek köszönhetően nem kell szégyenkeznünk a távozáskor. Jövőre is mindent beleadunk majd, reméljük, hogy a szurkolóink is kitartanak majd mellettünk!”