Tavaly a Forma-1-es Olasz Nagydíj időmérője nevetségesen ért véget, amikor a versenyzők addig próbáltak lassítással egymás szélárnyékába kerülni a Q3-ban, amíg le nem telt az idő, és többen is kikésték a rendelkezésre álló időt. Idén ezt egy szabálymódosítással szeretnék megelőzni, ám több pilóta szerint így is előfordulhatnak a 2019-es hasonló jelenetek.

“Még mindig rémálom lesz” – mondta a mercedeses Lewis Hamilton pénteken, melyhez a Red Bull-os Max Verstappen a következőket tette hozzá: “Szerintem mindenki a szélárnyékozásra fog játszani megint. Évről évre egyre nagyobb hatása lesz az autók megnövekedett leszorítóereje miatt.”

Nem vélekedik másképp Lando Norris sem. “Hasonló lesz a helyzet tavalyhoz, egy autó sem akar majd elsőként elindulni” – mondta a McLaren britje, aki különleges sisakkal készült a hétvégére.

“Szerintem izgalmas lesz nézni. Trükkös lesz a jó pozícióba kerülni, a szélárnyék pedig sokat segít ezen a helyszínen, eközben azonban túl közel sem akarunk kerülni a másikhoz, mert az alulkormányzottság problémákat okoz a középső szektorban és a kanyarokban” – tette hozzá Norris, aki a Mercedes-pilótákon és Verstappenen kívül az egyedüli, aki idén mindig bejutott az időmérő harmadik szakaszába. “Láttuk, mi volt a Forma-3-ban és a Forma-2-ben, hasonló lesz itt is.”

A Forma-3 időmérőjén nehezen fért el a 30 versenyző a Sebesség templomában, számtalan feltartás és káromkodás tarkította a kvalifikációt. A leintéskor közzétett végeredmény azonban közel sem tükrözte a rajtsorrendet, ugyanis 11 versenyző kapott különféle feltartásokért, illetve indokolatlan lassú haladásokért rajtbüntetéseket: az első három helyezett például csak a 6., a 11. és a 12. helyről rajtolhat, míg a pole-pozíció az eredetileg negyedik időt futó Liam Lawsoné lett.

A renault-s Daniel Ricciardo rendesen ki is akadt a látottakon. “Néztem az F3-as időmérőt, nagyon zűrzavaros volt. Kissé dühösen is néztem” – mondta. Az ausztrál kissé optimistábban látja az F1-esek helyzetét a bevezetett minimumidős szabályozások miatt, de a williamses George Russell már nem ennyire bizakodó.

“Rémálom lesz. Nem tudom, mit tehetne az FIA, de kezd őrületessé és veszélyessé válni a helyzet. Hátulról előzni szeretnének az autók, de elől lassítanak, hogy elengedjenek, miközben figyelnünk kell a tükröt, és azt, hogy hol vagyunk. Biztosan lesz egy ütközés” – jelentette ki a brit versenyző. “Nem tudom mit lehetne tenni. Talán csak egy  kis józan észre lenne szükség.”