A Mercedes korábbi motorsportfőnöke, Norbert Haug egy friss interjúban felidézte, hogy 2007-ben tárgyaltak Sebastian Vettellel, a német tehetség az akkor szintén új csillagnak számító Lewis Hamilton mellé kerülhetett volna.

Vettel a 2007-es Amerikai Nagydíjon mutatkozott be a Forma-1-ben, a Kanadai Nagydíjon horrorbalesetben bokarándulást és agyrázkódást szenvedő Robert Kubicát helyettesítette Indianapolisban, ahol első versenyén pontot is szerzett.

A német egyébként a Red Bull neveltje volt, nem sokkal később ki is kérték a BMW-től, a 2007-es Magyar Nagydíjtól már a Toro Rosso állandó versenyzője volt.

F1: Összejöhetett volna a Hamilton-Vettel páros 1

Az erős bemutatkozás az akkor a McLaren gyári partnereként szereplő Mercedes figyelmét is felkeltette, Vettel 2008-ra Hamilton csapattársa is lehetett volna.

„Tárgyaltam Sebastiannal, amikor a Toro Rossónál volt. Ki tudja, hogyan alakult volna a Forma-1 története, ha sikerül akkor megegyeznünk. Persze a csúcson mindenki tárgyal mindenkivel, legfeljebb egyesek nem árulják el” – mondta Haug az F1Insider.comnak.

A McLaren-Mercedes végül a finn Heikki Kovalainent választotta a távozó Fernando Alonso utódjául, Hamilton 2008-ban világbajnok lett, míg Vettel az első futamgyőzelmét érte el abban az évben, hogy aztán 2009-től, már a Red Bull Racing pilótájaként az élmezőnybe emelkedjen, és 2010-13 között négy bajnoki címet szerezzen.

Vettel uralma után Hamilton kezdett új szériát a Mercedesszel, míg a német az elmúlt öt és fél évben a Ferrarinál küzdött, de miután sosem sikerült együtt a csúcsra érni, idénre végleg megromlott a viszony.

F1: Összejöhetett volna a Hamilton-Vettel páros 2

Norber Haug

Haug szerint egyáltalán nem furcsa, hogy Vettel és a Ferrari nem nyert bajnoki címeket.

„Hogy mi a gond? Aki indulatos, mondhatja, hogy minden, de valójában nem így van. Ahogy a Mercedesnél sikerült ideális körülményeket teremteni Hamilton győzelmeihez, úgy a Ferrari nem volt képes erre Vettel esetében.”

„Az idősebbek még emlékezhetnek rá, a Ferrari utoljára 2007-ben nyert bajnoki címet, és ha lett volna eszünk, és Hamilton nem köt ki a kavicságyban a Kínai Nagydíjon, akkor abban az évben is ő nyert volna. 2007 előtt öt Michael Schumacher-győzelem volt zsinórban 2000 és 2004 között, de azelőtt 21 évig semmi. Nem túlzás azt állítani, hogy a Schumacher- és az 1970-es évekbeli Niki Lauda-korszakon kívül a Ferrari nem mutatott fel sokat. Szeretem és csodálom a Ferrarit, de semekkora rajongás nem homályosíthatja el a tényeket” – mutatott rá a szakember.